Uskoro počinje rekonstrukcija HE Varaždin, projekt "težak" čak 760 milijuna kuna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Uskoro počinje rekonstrukcija HE Varaždin, projekt "težak" čak 760 milijuna kuna

IHR/Varaždinske vijesti | 16.11.2022. u 16:38h | Objavljeno u Aktualno

- U elektrodistribucijsku mrežu na području Varaždinske županije samo u ovoj godini uložit ćemo 26 milijuna kuna, a uskoro započinjemo i projekt rekonstrukcije Hidroelektrane Varaždin, vrijedan čak 760 milijuna kuna - najavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a danas u Varaždinu.

- HEP Elektrostrojarskoj školi darovao dizalicu topline: "To je važan projekt kojim ćemo uštedjeti na energiji"

Naime, u registru jamstava podrijetla nalaze se gotovo sve HEP-ove hidroelektrane, među kojima i tri dravske (HE Varaždin, HE Čakovec, HE Dubrava), koje sa srednjom godišnjom proizvodnjom oko 1,15 milijardi kWh u potpunosti pokrivaju potrebe elektroenergetskog sustava na sjeveru Hrvatske.

- S ciljem produljenja životnog vijeka i povećanja proizvodnje, HEP u razdoblju od 2012. do 2030. godine provodi se ciklus revitalizacija 12 hidroelektrana ukupne vrijednosti 4,3 milijarde kuna. Nakon rekonstrukcije i revitalizacije najveće HEP-ove hidroelektrane – Zakučac, najveće planirano ulaganje, vrijedno čak 760 milijuna kuna, realizirat će se upravo u hidroelektrani Varaždin, za koje su u tijeku izrada glavnih projekata i postupak nabave za rekonstrukciju proizvodnih jedinica - rekao je predsjednik Uprave HEP-a.

Na području Varaždinske županije značajna su ulaganja i u elektrodistribucijski sustav.

- Ulaganja u prethodnom trogodišnjem razdoblju iznosila su 67 milijuna kuna, a najveća je investicija u iznosu od 10 milijuna kuna, bila rekonstrukcija trafostanice Varaždin 1. Samo u ovoj godini ulaganja HEP ODS-a - Elektre Varaždin iznosit će više od 26 milijuna kuna, a do sada su realizirani projekti izgradnje kabelske kanalizacije uz istočnu obilaznicu Novog Marofa te revitalizacija trafostanice Varaždin 2 i dalekovoda Novi Marof 1 - Varaždinske Toplice. Najveći planirani projekti su revitalizacija 10 kV postrojenja u trafostanici Vinica i prijelaz Vinice na 20 kV pogonski napon te izgradnja zamjenske trafostanice Novi Marof 1, vrijedne 21 milijun kuna - istaknuo je Barbarić.

S ulaganjima HEP-a na području Varaždinske županije zadovoljan je i varaždinski župan Anđelko Stričak.

- U zadnje dvije godine HEP je investirao oko 100 milijuna kuna na područje Varaždinske županije. Prije godinu dana obišli smo područje Varaždinske županije te nam je predsjednik Uprave HEP-a predstavio investicijske projekte i planove HEP Operatora distribucijskog sustava na području Elektre Varaždin. No veseli nas i najava predsjednika Uprave HEP-a o novim ulaganjima na našem području, konkretno novih 760 milijuna kuna, što će dovesti do kvalitetnije i bolje elektroopskrbe na području Varaždinske županije - rekao je župan Stričak.

 

 

 

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci