Runac: Bez vertikale vlasti groblje se moglo srušiti

vv | 7.12.2020. u 08:09h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon potresa, koji je na proljeće pogodio Grad Zagreb, brojni projekti ostali su uskraćeni za značajna sredstva, koja su preusmjerena za obnovu glavnog grada Hrvatske. No, zahvaljujući dobrom obrazloženju uprave Parkova i jednom domaćem saborskom zastupniku, to nije bio slučaj sa sredstvima Ministarstva kulture namijenjenim za obnovu varaždinskog groblja.

- Ovo je samo još jedan primjer kako bez vertikale s državnom vlasti nešto može doslovno propasti pa bio to i jedan od simbola Varaždina, kao što je varaždinsko groblje. S obzirom na situaciju, mi smo se složili da sredstva dobivamo u fazama, ali nužna obnova je ipak krenula i Varaždince neće stajati ni jednu kunu – kaže direktor Parkova Alen Runac.

Ovih dana započela je, naime, obnova istočnog zida varaždinskog groblja, kojeg izjeda vlaga. Nakon toga na redu je južni zid koji se urušava, a za obnovom vapi i zid na sjeveru groblja.

- Nevjerojatno mi je koliko je naše groblje do sada bilo zapuštano. Nisu zidovi počeli trunuti jučer. I da sada nema vertikale sa središnjom vlasti, pitanje je vremena kada bi se jedan od zidova urušio. To je nedopustivo – zaključuje Runac.

Direktor Parkova naglašava kako se započeta obnova odvija planski i maksimalnom brzinom, te je riječ o nastavku prethodnih ulaganja u video nadzor, navodnjavanje i zaštitu tuja. Neprestano se također traže financijska rješenja za izgradnju grobne kuće.

Galerija slika