USKOK odbacio Avarovu prijavu u “slučaju” Termoplin

| 25.9.2017. u 15:13h | Objavljeno u Aktualno

Ured za sprječavanje korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK) Državnog odvjetništva RH donio je rješenje o odbačaju kaznene prijave koju je u “slučaju” Termoplin podnio Zlatan Avar.

Doznajemo to od Nataše Đurović, zamjenice ravnateljice USKOK-a, od kojeg smo zatražili informaciju o sudbini kaznene prijave koju je aktualni zamjenik varaždinskog gradonačelnika podnio još prošle godine kao nezavisni gradski vijećnik.

Avar, kao što smo pisali u ožujku prošle godine, prvo je najavio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba Termoplina, odnosno uprave i predsjednice Nadzornog odbora zbog, kako je tvrdio Avar zbog oštećenja gradskog proračuna za 1,5 milijuna kuna. Taj je iznos, kako je ustvrdio na okupljanju novinara na kojem je bio i vijećnik Željko Bunić, izvučen iz varaždinskih gradskih institucija tijekom 2014. godine jer im je plin isporučivan po cijeni 16 posto višoj od ponuđene cijene, a 2015. godine 32 posto više od ponuđene cijene.

- Na jedan grubi način kršio se zakon o javnoj nabavi izdavanjem računa po cijenama koje nisu jednake ponuđenima. Termoplin je tako iskorištavao svoju poziciju, svoje ovlasti - tvrdio je Avar, dodajući da se radi o “svjesnom potkradanju gradskog proračuna”.

Odbacujući optužbe Avara, direktor i suvlasnik Termoplina Ivan Topolnjak cijelo to vrijeme je ukazivao da je s gradskim institucijama sklopljen ugovor o opskrbi plinom u kojem su regulirani svi uvjeti isporuke plina, uključujući i promijenjivost cijene.

Kada se govori o cijeni plina, potrebno je poznavati tržište plina, regulirane elemente, ali i uvjete i način promjene, ukazivao je Topolnjak, napomenuvši da je krajnji kupac, sukladno ugovoru imao mogućnost prigovora na promijenjivu cijenu, raskida ugovora i odabira drugog opskrbljivača.

              Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u