Uručena priznanja: počasni građanina mons. Mrzljak zaželio da sv. Nikola odnese smeće ispred grada

J.Š./Varaždinske vijesti | 6.12.2019. u 21:06h | Objavljeno u Aktualno

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Varaždina, a održanoj danas u Velikoj koncertnoj dvorani HNK uručena su i javna priznanja i to počasnom građaninu mons. Josipu Mrzljaku, varaždinskom biskupu u miru, nagrade za životno djelo Dubravki Lekić, Vladimiru Malogorskom te Darku Novoselu, nagrade Grada Varaždina Janu Kerekešu, posthumno Vladimiru Premužu, Robertu Puji te Željku Trstenjaku, plakete Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Varaždin, Stolnoteniskom klubu Varaždin, Sveučilištu Sjever, Športskom karate klubu Varaždin te Urarskom obrtu Benkus, a medalje Mihovilu Beku, Krunoslavu Čoli, Ivanu Duiću, Ivici Kolariću, Tomislavu Kranjčecu, Zvonimiru Kušteru, Amandi Mlinarić, Branki Rodek te Veziri Vlašić i Stanku Golubiću.

Povelju počasnog građanina mons. Josip Mrzljak, bivši varaždinski biskup, je dobio za sve što je svojim djelovanjem i moralnim autoritetom učinio za Crkvu te zbog osobnih zasluga i doprinosa u djelovanju Varaždinske biskupije.

On se u ime svih dobitnika javnih priznanja obratio pozdravnim govorom u kojem je naveo da im je ovo znak da nisu radili samo za sebe osobno, nisu se zatvorili u svoj neki svijet već su učini nešto za društvo u kojem žive.

- Ovo priznanje koje se meni dalo prepoznajem kao priznanje Crkvi. Čovjek čini ono što može, mi smo samo ljudi, imamo nedostataka pa je ovo prigoda uz zahvalu zamoliti za oproštenje, ako nismo učini sve ono što smo možda mogli. Budući da je blagdan svetog Nikole i kada bi ga zamolio što bi trebalo dati ovome gradu, a kako bi neki rekli da sveti Nikola ima veliki koš, mogao bi donijeti puno eura, kuna, ali ja neću o tim vrijednostima. Ja bi ga zamolio da nam donese puno zajedništva tolerancije, mi smo ljudi različitih uvjerenja, ali moramo prepoznati ono što je zajedničko i želio bih da baš to prepoznamo i živimo, da njegujemo to zajedništvo, a kada bi sveti Nikola ispraznio svoj koš i onda bih ga zamolio, kada već ima prazni koš, nek ponese ovo naše smeće iz Varaždina. Neka ga odnese nekuda - našalio se mons. Mrzljak, dodajući da bi Nikola mogao zapravo angažirati u tome svoga suputnika Krampusa da spali to smeće.

Označeno u