Urednik, bivši zamjenik i direktorica privedeni zbog sumnji u pokušaj iznude vođe masona, među kojima je i Ratko Maček!? Foto: dnevno.hr

Urednik, bivši zamjenik i direktorica privedeni zbog sumnji u pokušaj iznude vođe masona, među kojima je i Ratko Maček!?

vv / jutarnji / dnevno | 15.2.2020. u 07:19h | Objavljeno u Aktualno

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo pokušaja iznude na štetu oftalmologa Nikice Gabrića, osnivača i ravnatelja Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost, policija je privela u petak glavnog urednika tjednika 7Dnevno i portala dnevno.hr Marka Cigoja, njegova (bivšeg) zamjenika Vuka Radića i direktoricu Mariju Dekanić. -Kako se sumnja, “nudili” su mu da će povući planiranu seriju tekstova o njemu, čiji bi sadržaj za njega navodno bio kompromitirajući, ako im na adekvatan način nadoknadi “troškove”. Pritom ga navodno nisu tražili predaju konkretnog novčanog iznosa, nego da njegova klinika i zainteresirani partneri, plate oglase na odgovarajućem broju stranica u tjedniku 7Dnevno koje bi se “ispraznile” povlačenjem tekstova o njemu. Spomenuti oglasni prostor navodno bi stajao oko 200 tisuća kuna, navodi Jutarnji list te dodaje da je Gabrić na koncu odbio ući u spomenuti “ aranžman” te sve prijavio DORH-u čiji je postao pouzdanik, a tjednik je objavio seriju tekstova u kojoj ga “prokazuju” kao šefa masonske lože.

Kako doznaje Jutarnji list , istražitelji su nastavili provoditi mjere tajnog nadzora jer su se pojavile indicije da bi se šefovi 7Dnevno sa sličnim ponudama mogli obratiti još nekim osobama za koje su imali neprovjerene informacije da pripadaju masonskoj loži: visokopozicioniranim osoba iz pravosudnih i obavještajnih krugova, a u razgovorima su se u različitim ulogama spominjali i istaknuti hrvatski političari, ali na koncu nikakvi sumnjivi kontakti prema tim ili drugim osobama nisu zabilježeni te su istražitelji ovoga tjedna odlučili okončati akciju.

masoni_vo_hr.jpg

Međutim, drukčiji prikaz što se događalo daje Mark Cigoj i dnevno.hr

-Ovo privođenje kulminacija je događaja posljednjih dva mjeseca. Naime, redakcija tjednika 7Dnevno i portal sredinom prosinca 2019. kontaktirala je doktora Nikicu Grabića i obavijestila ga da je anonimno primila PDF izdanje prvog broja magazina Loža, glasnika koji izdaje masonska organizacija poznata pod imenom Veliki Orijent Hrvatske. Taj je glasnik objavio vođa Velikog Orijenta Hrvatske Nikica Gabrić, kako bi promovirao svoju tajnu organizaciju i u njemu je publiciran niz fotografija, imena i tajnih rituala jedne od najmoćnijih tajnih organizacija u Hrvatskoj, navodi.

Čak i prije objave, krenuli su pritisci na uredništvo.

-Kontaktirao nas je jedan visokopozicioniran političar i tražio sastanak između glavnog urednika tjednika 7Dnevno i Nikice Gabrića, vođe Velikog Orijenta Hrvatske. Kako je ugovaranje ovog sastanka trajalo neko vrijeme, glavni urednik tjednika 7Dnevno Mark Cigoj i Nikica Gabrić sastali su se u četvrtak, 9.1.2020, noć prije nego će se 7Dnevno pojaviti na kioscima, ali nakon što je tjednik već otisnut. Na tom je sastanku Nikica Gabrić prvo glavnom uredniku ponudio mjesto u masonskoj loži Veliki Orijent Hrvatske. Nakon što je ta ponuda odbijena, krenule su prijetnje. Gabrić je prijetio da su među njegovim članovima najviši ljudi u Državnom odvjetništvu, sam vrh Ureda predsjednice, vrh zagrebačke policije, utjecajni sudci i nekoliko visokih dužnosnika SOA-e te da bi bilo kakva objava daljnjih tekstova o Velikom Orijentu Hrvatske moglo rezultirati žestokom osvetom. Prijetio je zatvaranjem te osvetom putem moćne medijske kompanije, pozivajući se na svoje utjecajne članove i zabranom izlaska tjednika 7Dnevno.

Nakon toga sastali su se još dva puta. Tim prilikama Gabrić je Marku Cigoju nudio razne oblike financijskih ponuda kako bi odustali od daljnjeg objavljivanja, no Cigoj je svaki puta to odbio i nudio Gabriću da iznese svoju stranu priče koja će bez ikakvih kraćenja biti objavljena.

Ubrzo nakon prvog sastanka vlasnicu tjednika Mariju Dekanić nazivali su brojni članovi masonske organizacije i nuditi oglase kako bi se spriječilo daljnje objavljivanje. Redakcija na to nije pristala, i kako je Cigoj rekao prvi put, objavljena su tri nastavka.

Prijetnje koje je Nikica Gabrić izgovorio na tri sastanka, danas su ostvarene. Kompletna vlasnička i urednička struktura tjednika 7Dnevno i portala u rano je jutro privedena na policiju, gdje su zadržani do kasnih popodnevnih sati. Tek nakon 6 sati zadržavanja, vlasnica i članovi redakcije su obaviješteni su da će biti ispitani u svojstvu osumnjičenika za kazneno djelo iznude u pokušaju.

Uredništvo i vlasnica tjednika 7Dnevno najavljuju da će tužiti Gabrića za prijetnje, koje su zabilježene ukoliko je Gabrić zaista prikriveno u suradnji s DORH-om snimao razgovore, te prijaviti ga za krivokletstvo izjavljeno DORH-u i policiji.

Zanimljivo je da je policija uredništvo i vlasnicu upozorila da ne smiju otkrivati detalje iz tajne istrage, a dok su još bili na razgovoru u policiji, Jutarnji list, isti onaj s kojim je Gabrić prijetio i koji je trenutno u vlasništvu ugledne masonske obitelji Hanžeković, objavio je najsitnije detalje istrage koje ni uredništvo ni vlasnica nisu uspjeli doznati ni od policajaca koji su ih ispitivali.

Ovo je nezapamćeni udar na slobodu medija u Hrvatskoj. Ako je i od masona, previše je. 7Dnevno i portal nastaviti će pisati o masonima i o svim drugim temama koje su od interesa javnosti, pa makar nas Gabrić preko svojih utjecajnih članova privodio svaki tjedan, a Jutarnji list o tome pisao, navodi dnevno.hr

mason_voh_534.jpg

Dnevno.hr  već je opširno pisalo o tome kako je nastala nova masonska loža te tko su njezini članovi, među kojima su Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-a u vrijeme Ive sanadera, poduzetnik Saša Cvetojević, kao i mnogi drugi poduzetnici, bankari i liječnici.

Pisalo je i o Gabriću, kao i da bi masoni velikog majstora Nikice Gabrića bili ključni igrači u izbornoj kampanji novog predsjednika Milanovića., ali i da je Vaso Brkić, potpredsjednik HDZ-a, bio vozač od Gabrića dok je bio predsjednik upravnog vijeća HZZO-a, radeći istovremeno kao ugovorni liječnik HZZO-a…