Ured hrvatskih regija u Bruxellesu obilježio desetu godišnjicu rada

vv | 11.10.2017. u 15:37h | Objavljeno u Aktualno

Ovog se tjedna u srcu Europske unije slavi deseta godina rada Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu i deseta godina Predstavništva Slavonije i Baranje, tijela zaslužnih za izravnu komunikaciju s europskim tijelima, koja odlučuju o odobravanju i usmjeravanju sredstava za razvojne projekte kandidirane za sredstva Europske unije.

Ured hrvatskih regija u Bruxellesu osnovale su Varaždinska županija i Agencija za razvoj Varaždinske županije AZRA d.o.o. 2007. godine s ciljem bolje integracije hrvatskih gradova i županija u europski prostor obuhvaćajući političke, ekonomske i socijalne razine društva.

- Putem Ureda njeguje se međuregionalna suradnja, razvijaju se partnerstva, potpomažu zajednički projekti na razini gradova i županija te prate zbivanja u Europskoj uniji, čime se omogućava partnerima da uspješnije koriste sredstva regionalne politike i fondova Europske unije. Uvjeren sam da će se aktivnosti Ureda nastaviti s jednakom ili još većom suradnjom da bismo doprinijeli snažnijem razvoju naših regija - rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Proslavi je prisustvovao i direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Lukačić, koja je osnovala Ured hrvatskih regija u Bruxellesu s ciljem pružanja tehničko-savjetodavne pomoći županijama, gradovima i općinama, partnerima Ureda.

- AZRA već 12 godina uspješno radi na privlačenju EU sredstava u Varaždinsku županiju, javnom i privatnom sektoru, ne bi li osigurali što ravnomjerniji razvoj, a to nam i prema Zakonu o regionalnom razvoju, Agenciji kao regionalnom koordinatoru i osnovna zadaća. Zahvaljujem na suradnji Razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje, kao i partnerima: županijama Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj, gradovima Varaždinu, Rijeci i Koprivnici te Općini Vidovec što uspješno sudjeluju u radu najvećeg Ureda hrvatskih regija po broju partnera - istaknuo je direktor Krunoslav Lukačić, koji je zahvalio i svim dosadašnjim djelatnicima Ureda, Damiru Plešeu, Lei Poljančić, Iris Jakupić, Zvonki Gverić i Andreji Lepen.

Obilježavanju 10 godina Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu i 10. obljetnice postojanja Predstavništva Slavonije i Baranje u Bruxellesu prisustvovali su hrvatske zastupnice i zastupnici u Europskom parlamentu, kojima su u znak potpore Uredu darivana domaća licitarska srca.

Gosti su bili oduševljeni proizvodima licitarke Slavice Gladović iz Klenovnika, čije je rukotvorine UNESCO proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva.

Označeno u
Galerija slika