Uprava Veterinarske stanice Varaždina odustala od ponude za prodaju farme u Brezju!

| 14.4.2022. u 09:05h | Objavljeno u Aktualno

-Mi se nikada nismo nikoga bojali niti se nećemo. Ovo je časna tvrtka. Nemamo ni kunu poreznog duga, nikada nije kasnila plaća ni dan. Bila je uskrsnica. Koga bi se i zašto trebali bojati?  Jer radimo korektno? zapitao je Križanić, naglašavajući da nije problem VSV ako je Grad Varaždina talac bilo koga, ali i ukazao da su prije dva tjedna trojica članova Budimo grad bili za kupoprodaju u Brezju, a sada su protiv pa bi rado čuo što se dogodilo u međuvremenu, što se promijenilo

Uprava Veterinarske stanice Varaždina jutros je donijela odluku da odustaje od ponude za prodaju svoje farme, koju su kupili devastiranu i djelomice je obnovili. O razlozima ove iznenadne odluke koja je najavljena i za današnju sjednicu varaždinskoga Gradskog vijeća, govorio je dr. Josip Križanić, direktor varaždinske Veterinarske stanice, najvećeg poduzeća takve vrste u Hrvatskoj.

- Izražavamo žaljenje što je ova teme izazvala negativne konotacije u dijelu javnosti. Daljnje politiziranje ove teme još više bi štetilo ugledu časnih djelatnika i uprave Grupe V.S.Varaždin, koji su 365 dana za vrijeme korone radili na svim radnim mjestima od ambulanti do farmi i polja na čemu im zahvaljujem te nismo koristili niti jednu kunu covid potpore, ukazao je Križanić, naglašavajući da će o odustajanju  od ponude obavijestiti gradsku upravu s kojom žele i ubuduće korektan odnos.

Veterinarska stanica d.d. Varaždin, kako je naglasio, uspješno posluje već više od 70 godina .
-Grupa VSV - osim veterinarske djelatnosti, DDD službe, klinike za male životinje i kontrolnog tijela veterinarske inspekcije bavi se i stočarskom proizvodnjom. Proizvodimo 30.000 svinja, imamo 1.500 krmača, 1.500 junadi i obrađujemo 700 ha zemlje i za razliku od nekih plaćamo najam. Hranimo 100 obitelji, a za tisuće proizvodimo hranu, ukazao je Križanić.   

U zadnjih desetak godina VSV je uložio oko 10 milijuna eura.


- Tako smo 2018. godine kupili sve tri devastirane farme Varaždinke. Sve su bile prodane na javnom natječaju koji je bio svima dostupan te je farma Brezje kupljena na trećoj dražbi. Farma Križovljangrad je obnovljena, fama Svibovec se rekonstruira, dok je farma Brezje pred obnavljanjem, a koja je isto bila spremna za natječaj mjere 4.1.1 R.R. Dakle, fame nismo kupili za špekulativnu prodaju, već za proizvodnju, naglasio je Križanić.

Iako sve farme imaju uporabne dozvole pa i ona u Brezju.

-Unatoč tome, Grad Varaždin se s tom djelatnošću ne slaže, ali uredno plaćamo komunalnu vodnu naknadu za djelatnost koju ne provodimo. Zbog toga se već nekoliko godina vode razgovori oko razrješavanja ove situacije, naveo je Križanić.
Zbog rješavanja komunalne infrastrukture i formiranja parcela u zoni Brezje te izbjegavanja neželjene djelatnosti, Grad je izrazio želju za kupnju farme.

- Istaknuto je da će to biti po procijenjenoj cijeni koju će procijeniti procjenitelj angažiran od stane Grada. Procijenjena cijena nekretnine je 4.700.000 kuna, dok je procjena cijena 32.285 m2 zemljišta 3.900.000 kuna ili 120, kn ili 16 EUR-a. Ne 160 EUR-a, niti 20 EUR-a, kolika je cijena bila u Poduzetničkoj zoni Jalžabet još prije 10 godina, upozorio je Križanić.
Uprava i nadzorni odbor VSV, kako je objasnio, pristao je na cijenu od 3.900.000 kuna da budući investitor kojem će se odbiti kod gradnje komunalni i vodni doprinosima plaćene eventualne troškove rušenja, ako se odluči za dugu djelatnost.
- Slična procijenjena cijena bila slična i prije pet godina prilikom procjene za dražbu, a iznosila je 4.680.000 kuna od drugog procjenitelja. Dakle, govoriti o prodaji po iznadražovanoj cijeni nije uopće razumno jer bi u tom slučaju Uprava dioničarima i društvu napravila štetu i bila odgovorna za nju. Uostalom, u razgovorima s DORH-om rečeno nam je da se u takvom slučaju nekretnina može prodati jedino po realnoj  (procijenjenoj) cijeni kakva je i ponuđena Gradu, naglasio je Križanić.

Naglašavajući da oni, koji su čekali četiri godine na dogovor i rješenje, više neće biti talac bilo koga, najavio je da će u narednom razdoblju uprava grupe V.S.v. sigurno donijeti odluku o stavljanju lokacije u Brezju u funkciju, bilo na način predviđene djelatnosti, bilo prodajom za istu djelatnost ili prenamjenom za neku drugu djelatnost. 

-Nismo inzistirali da u Brezju bude farma. No, budući da nama Grad Varaždin uredno naplaćuje komunalnu naknadu za farme, onda ćemo je i dokraja obnoviti, staviti rešetke i junad može doći. Sutra jer u Brezju ne trebamo ništa graditi.  Ili nešto drugo napraviti. Ili ćemo nekretninu prodati nekom drugom investitoru. Onda neće valjda biti problem Gradu platiti ni 10 milijuna kuna da se on makne, upozorio je Križanić, pitajući se ne paše li možda nekome da u Brezju ostane ovakvo ruglo kakvo je sada na ulazu u Varaždin.

Veteranska stanica Varaždin, kako je napomenuo, bavi se proizvodnjom hrane i to danas nije lako.

-Pitanje je koliko će hrane biti na jesen.  Neću ulaziti  u to što rade špekulanti, koji nikada ništa nisu radili, isplatili jednu plaću, već žive na tuđim jaslama, rekao je predsjednik uprave Veterinarske stanice te najavio da će se razmotriti  narušavanje ugleda tvrtke.

Upitan kako kao član HDZ-a gleda na to da su vijećnici iz redova njegove stranke odlučili biti suzdržani u vezi odluke o kupoprodaji farmi VSS u Brezju zbog nekih loših komentara, Križanić nije krio razočarenje.

-Ovo naše je čisto kao suza, no nekome  je ipak problem. 16 eura po kvadratu, a nije 149? Dakle, pravi je problem vijećnika hoće li biti za nagodbu, hoće li podržati rebalans, ocijenio je Križanić uz opasku da se radi o politikantstvu.

Vezano uz to, upitan je kakva je  HDZ stranka ako se boji stati iz odluka samo zato što o njoj ne misle dobro oni koji su do jučer  bili za nju, konkretno članovi platforme Budimo grad, te nije li to još jedan dokaz da je Grad Varaždin postao taocem nekolicine ljudi koji mijenjaju svoj stavove preko noći samo da bi sve opstruirali, što međutim ne rade kada su u pitanju njihovi interesi.

-Mi se nikada nismo nikoga bojali niti se nećemo. Ovo je časna tvrtka. Nemamo ni kunu poreznog duga, nikada nije kasnila plaća ni dan. Bila je uskrsnica. Koga bi se i zašto trebali bojati?  Jer radimo korektno? zapitao je Križanić, naglašavajući da nije problem VSV ako je Grad Varaždina talac bilo koga, ali i ukazao da su prije dva tjedna trojica članova Budimo grad bili za kupoprodaju u Brezju, a sada su protiv pa bi rado čuo što se dogodilo u međuvremenu, što se promijenilo.

dok_budimo_grad_brezje_farma_4.jpg