"Upitno je jesu li mjere pridonijele poboljšanju; očekujemo otvaranje ugostiteljskih objekata"

Varaždinske vijesti | 7.1.2021. u 14:51h | Objavljeno u Aktualno

Postojeće epidemiološke mjere ističu sutra 8. siječnja, a Vlada i Stožer još poduzetnicima nisu rekli što namjeravaju napraviti. Hoće li produžiti postojeće stroge mjere ili se ipak odlučiti na popuštanje mjera budući da je epidemiološka slika bolja.

Je li očekuju da će Varaždinska županija početi među prvima tražiti da se mjere zatvaranja ukinu i je li uopće trebalo potpuno zatvarati ugostiteljske objekte, jesu li oni uzrok širenja zaraze pitali smo potpredsjednika Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin, Krunoslava Novaka.

- Prema dostupnim informacijama epidemiološka slika u našoj županiji je bolja, te svi očekujemo popuštanje mjera, naročito u smjeru otvaranja ugostiteljskih objekata i drugih djelatnosti koje su sada zatvorene. Mišljenja sam da nije bilo potrebno zatvarati sve ugostiteljske objekte. Većina ugostiteljskih objekata koji su u mogućnosti primjeniti pravila i osigurati mjere zaštite nisu trebali biti zatvoreni i nisu uzrok širenja zaraze - rekao je Novak.

Na pitanje nije li veliki nedostatak to što unaprijed ne znamo kriterije, odnosno podatke o broju oboljelih, hospitaliziranih i slično, nakon kojih se neke mjere uvode, odnosno ukidaju kaže da se dnevno pojavljuju suhoparne brojke bez analize.

- Smatramo da nije temeljito pristupljeno prikupljanju informacija o stvarnom brojčanom stanju oboljelih, hospitaliziranih i umrlih na početku prije zatvaranja, nego se zatvaranju djelatnosti odlukom stožera pristupilo temeljem procjena. U medijima se dnevno pojavljuju suhoparne brojke, a sve bez analize te se postavlja pitanje stvarnih brojki i pitanje da li su mjere zatvaranja pridonijele poboljšanju situacije ili nisu - odgovara.

Također navodi da su štete radi zatvaranja velike.

- Ne obavljamo djelatnost za koju smo registrirani i koja nam je jedini izvor prihoda. Pogotovo je šteta značajna za nas koji nismo otpuštali radnike, a podmirivali smo troškove plaća, režijskih troškova i najmova. Naknada troškova je djelomično stigla, u vidu podmirenja plaća do iznosa od 4.000 kuna, ali to nije dovoljno bar ne kod ugostitelja koji su djelomično radili (recimo priprema hrane) jer su plaće za radnike veće od 4.000 kuna, a sa ostvarenim prihodom od pripreme hrane nismo ostvarili marže koje bi pokrile troškove plaća i svih drugih troškova - zaključuje Novak.

 

Označeno u