UPISI NA FAKULTETE Koji su studiji varaždiskih fakulteta najatraktivniji? Foto: Ilustracija/Pexels

UPISI NA FAKULTETE Koji su studiji varaždiskih fakulteta najatraktivniji?

VV | 16.7.2022. u 11:36h | Objavljeno u Aktualno

Protekli i idući tjedan u znaku su upisa na fakultete. Istog dana kada će biti objavljeni konačni rezultati državne mature, 18. srpnja, bit će objavljene i konačne liste upisa na studijske programe, nakon čega slijede upisi u prvu godinu studija. No i prije objave konačnih lista s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike (FOI) poručuju kako su izuzetno zadovoljni interesom za poznati informatički fakultet. 

- Za informatički sveučilišni studij interes je tri puta veći od kvote, a za stručni studij poslovne informatike gotovo 12 puta veći od kvote. Uspjeh je tim veći što Hrvatska ima negativne demografske trendove, sve je manje potencijalnih studenata i dosta fakulteta i studija se "bori" s nepopunjavanjem kvota - poručili su s FOI-ja.

Navode kako studenti prepoznaju kvalitetu studijskih programa FOI-ja, interdisciplinarnost te intenzivnu suradnju s više od 400 partnera, prvenstveno IT partnerskih tvrtki.

medunarodna_suradnja.jpg

- Danas je informatička struka deficitarna na tržištu rada, a IT najbrže rastuća grana gospodarstva. FOI je prepoznat po najboljem informatičkom sveučilišnom studiju, inoviranom stručnom studiju Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja, a sveučilišni studij Ekonomike poduzetništva se ističe svojom interdisciplinarnošću organizacije, poslovanja, poduzetništva i informatike i to daje kompetitivnu prednost našim studentima ekonomike, koji se sve više zapošljavaju i u IT-u. Potražnja za FOI-jevcima je izuzetno velika. Nezaposlenog FOI-jevca nema, a naši studenti pronalaze posao još na studiju. To su i ove godine prepoznali naši budući studenti i zato su mnogi izabrali FOI - poručuju i dodaju kako je i ove godine najveći pritisak bio na informatička usmjerenja.

- Ove godine najveći interes bilježimo na našem preddiplomskom stručnom studiju Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja (ITDP), za koji na upisnu kvotu od 80 studenata želi upisati 958 kandidata, znači gotovo 12 puta veći interes od kvote. Standardno, broj prijavljenih kandidata za naš preddiplomski sveučilišni studij Informacijski i poslovni sustavi je trostruko veći od kvote (730 kandidata na 285 mjesta) - kažu na FOI-ju.

Hoće li biti mjesta za jesenski upisni rok u ovom je trenutku, kažu, teško reći jer u sustavu Postani student ne gleda se samo broj prvih odabira.

DSC_3590.jpg

- Svake godine nešto malo mjesta ostane na preddiplomskom sveučilišnom studiju Ekonomika poduzetništva, no trenutno na svojim listama 405 kandidata taj studij označuje kao svoju preferenciju prilikom upisa, a kvota je 120, tako da je interes za ovaj studij također velik. Studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja, koji ove godine bilježi u Varaždinu najveći interes, zasigurno će ostaviti pokoje mjesto u drugim gradovima u kojima izvodimo taj program – Sisku, Zaboku i Križevcima, tako da će se zainteresirani kandidati moći upisati i na jesenskom roku - poručuju s FOI-ja koji upise provodi isključivo online putem aplikacije FOI UPISI, koju su sami razvili.

Ova aplikacija za upise budućim studentima omogućava brzi upis na željeni studijski program FOI-ja u nekoliko jednostavnih koraka - s bilo kojeg mjesta gdje jesu. Uz to, tu je i jednostavna user friendly aplikacija FOI PAY koja upisnicima omogućava brzo i jednostavno plaćanje troškova studija.

- Važno je napomenuti i to da se studenti mogu upisati putem računala, tableta ili mobilnih uređaja i to u zadanom datumskom roku u bilo koje doba dana ili noći - poručuju.

S interesom maturanata, budućih studenata, zadovoljni su i na Sveučililštu Sjever.

- Sveučilište Sjever upisuje studente na 10 preddiplomskih studijskih programa u Studentskom centru Varaždin i sedam studijskih programa u Studentskom centru Koprivnica. Od tih 17 studijskih programa, 13 je u STEM području, dva u umjetničkom području te još dva u društvenom području, što znači da imamo ukupno 1075 upisnih mjesta. Trenutno na rang listama imamo 943 /1075 = 88% kandidata sa "upisnim" brojem. Rang liste se zaključuju u ponedjeljak, 18. srpnja tako da očekujemo još 30-ak "upisnih" brojeva do zaključenja lista. S obzirom na strukturu studijskih programa Sveučilišta Sjever, deficitarnost studija i velike zapošljivosti završenih studenata, ovo je jedinstveni postotak u Hrvatskoj vezan uz atraktivnost studijskih programa i interes, najveći u Hrvatskoj u usporedbi s ostalim javnim sveučilištima. Izrazito veseli što se maturanti na sjeveru sve više prijavljuju na zahtjevne studije iz područja tehničkih znanosti, biomedicine, informacijsko-komunikacijskih znanosti, a koji će im osigurati veliki karijerni iskorak po završetku studija - doznali smo od izv. prof. dr. sc. Vlade Tropša, prodekana za nastavu i studentska pitanja.

DSC_9991-1.jpg

Paralelno s upisima na preddiplomske studije, u tijeku su i prijave na 10 diplomskih studija, za koje, kažu na Sveučilištu Sjever, također vlada veliki interes.

- Slobodno možemo reći da ove godine imamo rekordni broj prijava. Prema podacima od 15. srpnja najviše prijava stiglo je za prediplomski studij Fizioterapija, ukupno 776, za studij Sestrinstvo629 prijava, studij Multimedija, oblikovanje i primjena ukupno 532 prijava, a potom slijede studiji Graditeljstvo, Proizvodno strojarstvo, Geodezija i geomatika. Studiji na kojima bi moglo biti jesenskog roka su Logistika i mobilnost; Zaštita okoliša, ambalaža i recikliranje, Prehrambena tehnologija, Elektrotehnika, Poslovanje i menadžment te Glazba i mediji - doznali smo od izv. prof. dr. sc. Tropše koji dodaje kako će se upisi provoditi od srijede do petka, odnosno od 20. do 22. srpnja, prema objavljenim rasporedima te svi budući studenti moraju doći fizički na sveučilište.

Na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu interes maturanata za upis u prvu godinu studija je na razini proteklih nekoliko godina.

- Voljeli bismo da je interes veći, ali s obzirom da izvodimo interdisciplinarni sveučilišni studij Inženjerstva okoliša na fakultetu koji nema ime u skladu sa studijem koji izvodi, možemo biti dosta zadovoljni što su nas prepoznali oni koje zanimaju okolišne teme i interdisciplinarni studiji. Naime, nesuglasje naziva fakulteta i studija stvara popriličnu konfuziju kod naši budućih studenata. To nastojimo već godinama ispraviti na Sveučilištu u Zagrebu, čija smo ravnopravna sastavnica, ali za naše apele još nema dovoljno sluha, a ni volje. Dakle, za sve koji ne znaju, Geotehnički fakultet se ne bavi geotehnikom u građevinskom smislu, iako imamo vrsne stručnjake i predavače iz tog područja, nego izvodimo studij koji je usmjeren na širok raspon okolišnih tema: gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša, zaštitu voda, geotehniku, rješavanje sektorskih pritisaka buke, svjetlosnog onečišćenja, utjecaja prometa na stanovništvo i lokalnu zajednicu, zelenu energiju i cirkularnu ekonomiju. Time završenim studentima otvaramo put prema tzv. zelenim poslovima (green jobs), što je potpuno u suglasju sa EU Zelenim planom (EU Green Deal) - rekao je dekan Geotehničkog fakulteta izv. prof. dr. sc. Hrvoje Meaški.

_DSC0466.jpg

Prema podacima od 13. srpnja, najviše prijava, sveukupno 110, je za redoviti studij, a najmanje za izvanredni studij, za koji su primili svega 13 prijava.

- Predstoji nam jesenski rok na kojem ćemo nastojati popuniti upisnu kvotu, a mjesta će biti i na redovitom i na izvanrednom sveučilišnom studiju Inženjerstvo okoliša - doznali smo od izv. prof. dr. sc. Hrvoja Meaškog.

Upisi na redoviti postdiplomski studij Inženjerstvo okoliša su 21. srpnja, a na izvanredni preddiplomski studij Inženjerstvo okoliša su 25. srpnja, a za upis je potrebno doći osobno na fakultet. U tijeku su i upisi na doktorski studij Inženjerstvo okoliša, za koji je natječaj otvoren sve do 31. kolovoza.