UOČI BLAGDANA SVIH SVETIH Cvjećari na koljenima, pred njima je najneizvjesnija zima Foto: Krešimir Đurić; VV arhiva

UOČI BLAGDANA SVIH SVETIH Cvjećari na koljenima, pred njima je najneizvjesnija zima

| 24.10.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Među kupcima se najčešće može čuti da je ponuda ove godine manja i – skuplja, no nezadovoljni su i cvjećari koji se sve teže nose s povećanjem troškova

Da je pred nama blagdan Svih svetih najzornije dočaravaju krizanteme čiji su razni oblici i boje proteklih dana počeli dominirati tržnicama i cvjećarnicama.

No, među kupcima se najčešće može čuti da je ponuda ove godine manja i – skuplja. Sveopće poskupljenje nije zaobišlo ni cvijeće pa za uređenje grobova povodom blagdana treba izdvojiti više novca ili se odlučiti za nešto skromnije aranžmane.

Nezadovoljni nisu samo kupci već i cvjećari koji se sve teže nose s povećanjem troškova, stoga smo razgovarali s Ivanom Matijašec, upraviteljicom Poljoprivredno cvjećarske zadruge "Varaždinski cvijet" koja okuplja devet proizvođača cvijeća iz raznih dijelova županije.

- Naši proizvođači uglavnom imaju cvijeće u teglama, multiflore. Smanjili smo količinu proizvodnje, ali zasad je teško reći hoće li se sve prodati ili ne – rekla nam je Ivana Matijašec prošlog tjedna, deset dana prije blagdana Svih svetih.

Smanjenje ponude osobito je vidljivo kod rezanog cvijeća.

- Dva naša proizvođača iz zadruge imaju rezano cvijeće, ali ne u velikim količinama, i to prodaju sami, ne preko zadruge. No, i to što oni imaju je već sve unaprijed rezervirano i prodano. To je jako zahtjevna i skupa proizvodnja, što bi zahtijevalo veliko povećanje cijena pa su proizvođači bili skeptični hoće li to uopće uspjeti naplatiti. Puno je tu rada, a još uvijek se to baš i ne cijeni kod nas. Poskupjeli su svi ulazni troškovi, repromaterijal, sadnice, sve... Treba puno ručnog rada, a radne snage, kao što znamo, baš i nema, kad k tome pribrojimo cijenu... sve je to rezultiralo ovakvom situacijom – pojasnila je.

Troškovi proizvodnje glavni su uzrok smanjene proizvodnje ne samo rezanog cvijeća, već i lončanica.

- Troškovi su ogromni, neki su porasli čak i do 100 posto, pa i više! Srećom, kod multiflore ne treba grijanje, ali božićnu zvijezdu grijemo od 1. rujna. Grijemo na pelete, a cijene su otišle u nebesa. Najveći je problem zapravo što ih još ne možemo ni nabaviti, još nemamo dovoljne količine koje su nam potrebne za grijanje. Imamo samo ono nužno što nam treba sad, no za cijelu zimu nemamo, niti ne znamo hoćemo li imati dovoljno – upozorila je upraviteljica.

O problemima s radnom snagom, ali i dugotrajnim čekanjem na isplatu potpora za štete od tuče, te što nam je rekao cvjećar iz Nedeljanca, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...