UNCONFERENCE Svaka peta pravna osoba u Varaždinskoj županiji dolazi s područja kulture i kreative

VV | 16.11.2022. u 13:56h | Objavljeno u Aktualno

U Hotelu Turist jučer je održano godišnje događanje Pučkog otvorenog učilišta Varaždin "UNCONFERENCE 5 - Kreativa u fokusu", a koje se organizira u sklopu neformalnog programa obrazovanja Akademije za poduzetništvo.

Na događanju je obilježena i 105. obljetnica rada ustanove te peta godina provođenja Akademije za poduzetništvo. Događanje je okupilo predstavnike Grada Varaždina, gradskih ustanova i tvrtki, ali i brojne poduzetnice i poduzetnike iz nekoliko županija. Također, prisutni su bili polaznici prethodne četiri generacije Akademije.

U ime Grada Varaždina sudionicima se obratila pročelnica za gospodarstvo Slađana Miočić koja je istaknula važnost ovakvih programa obrazovanja za poduzetnike te je napomenula da će Grad Varaždin nastaviti poticati razvoj poduzetništva.

Ravnateljica POU Varaždin Lana Velimirović Vukalović predstavila je Akademiju za poduzetništvo kroz proteklih pet godina i najavila novu grupu polaznika koji kreću s nastavom 28. studenog 2022. godine, a koji će biti odabrani kroz Javni poziv koji je završio 16. studenog u 00:00 sati.

Kristina Detelj i Ivana Fojs su u ime Radne skupine, koju predvodi POU Varaždin, predstavile preliminarne rezultate mapiranja kulturnih i kreativnih industrija (KKI) na području Varaždinske županije s naglaskom na grad Varaždin.

Varaždinski poduzetnici zapošljavaju 21.003 djelatnika, što čini 47,9% ukupno zaposlenih u Varaždinskoj županiji te 2,2% zaposlenih u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore iz 2022. godine 476 tvrtki u području kulturnih i kreativnih industrija KKI (podaci za 2021.) zapošljava 2.023 djelatnika.

U Varaždinskoj županiji ukupan broj aktivnih pravnih osoba na području KKI je 1.259što predstavlja udio od 21,86% u ukupnom broju pravnih osoba. Od toga  se 17% odnosi na informacije i komunikacije, 41% na umjetnost, zabavu i rekreaciju te 42% na stručne znanstvene i tehničke djelatnosti.

U smislu udjela zaposlenih osoba u KKI najviše je zaposlenih u području računalnog programiranja, savjetovanja i djelatnostima povezanima s njima (47%), u arhitektonskim djelatnostima, inženjerstvu, tehničkim ispitivanjima i analizama (31,6%), u promidžbi (reklama i propaganda) i istraživanju tržišta (7%), informacijskim uslužnim djelatnostima (3,2%), a zatim slijede područja poput proizvodnje filmova, video-filmova i TV-programa, djelatnosti zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa, izdavačke djelatnosti, telekomunikacija i emitiranja programa (manje od 3%).

U kontekstu udjela u prihodu najviše otpada na računalno programiranje (47,8%) i arhitektonske djelatnosti i inženjerstvo (36,4%).

Marko Zlonoga iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske predstavio je Novi Europski Bauhaus kao ekološki, gospodarski i kulturni projekt koji će dovesti do zajedničkog osmišljavanja atraktivnijih, održivijih i uključivijih načina suživota na razini Europske unije kroz tri temeljne vrijednosti: održivost, estetiku i uključivanje.

Kao poduzetnici u području kulturnih i kreativnih industrija predstavili su se spoken word pjesnikinja Ena Rajić, vlasnica brenda BITE-ART Ana Šerić, stručnjak za proširenu stvarnost i vlasnik tvrtke HOLOFICITION Filip Šarić, fotograf i bivši polaznik Akademije za poduzetništvo Darko Mareš i autorice digitalne platforme znanja Skill-Box Lida Hamar Paladin i Ivana Radovniković Marković.