Unatoč koroni, Novi Marof bilježi 77% dolazaka i 90% noćenja u odnosu na prošlu godinu Foto: Grad Novi Marof

Unatoč koroni, Novi Marof bilježi 77% dolazaka i 90% noćenja u odnosu na prošlu godinu

Varaždinske vijesti | 30.8.2020. u 16:50h | Objavljeno u Aktualno

I u ovoj, izuzetno teškoj i izazovnoj godini za sve djelatnosti pa tako i turizam, Novi Marof bilježi dobre, čak odlične turističke rezultate.

S obzirom na to da je područje Turističke zajednice Grada Novog Marofa prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2019. godini ostvarilo najveći rast noćenja u odnosu na prošlu godinu, među malim i srednjim kontinentalnim gradovima, od čak 108%, u Novom Marofu prezadovoljni su dosadašnjim ovogodišnjim rezultatima.

Prema nacionalnom sustavu eVisitor, Novi Marof trenutno bilježi 77% dolazaka i 90% ostvarenih noćenja u odnosu na prošlu godinu. Domaći gosti ostvarili su oko 65% dolazaka, dok strani gosti pune ostatak od 35%. Najviše stranih gostiju dolazi iz Njemačke, Slovenije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Italije, Slovačke i Austrije.

novi_marof_turizam_1.JPG

– Više od polovine noćenja događa se u kućama za odmor kojih na našem području ima sve više, a proširenja postojećih kapaciteta i registracija novih objekata daju nam nadu za naredne, još bolje rezultate. Gosti u takvim objektima ostaju u prosjeku 7 dana. Sobe, apartmani i pansioni bilježe kraći boravak i češće služe kao tranzitni smještaj, i također ostvaruju dobre rezultate – ističe Renata Horvatić, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Novog marofa.

novi_marof_turizam_horvatic.JPG

Pandemija Covid-19 virusa tako nije drastično ugrozila djelatnost iznajmljivanja smještaja, obzirom da je u svijetu, a tako i kod nas porasla potražnja za manjim, izoliranim objektima, daleko od gužve.

– Kuće za odmor s pričom, projekt su Turističke zajednice Varaždinske županije u koji su uključeni iznajmljivači s našeg područja, a koji uz certificiranja i podizanje kvalitete usluge smještaja osigurava baš ono što današnji gost traži – odmor u mirnom i pitomom okruženju, ali uz sav komfor, a to najčešće uključuje bazen, jacuzzi, saune – sve što jednoj obitelji može odmor učiniti nezaboravnim i sigurnim. No, najbitnija je osobnost i priča koja dolazi uz svakog vlasnika i priča koju sa svojom kućom priča i živi te ju prenosi gostu. A gost to pamti i vraća se – dodaje Horvatić.

novi_marof_turizam_jacuzzi.jpg

Zadovoljstvo aktualnim brojkama iskazao je i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji naglašava prekrasan krajolik, blizinu Varaždina, Zagreba i Varaždinskih Toplica kao dodatnih sadržaja, uz kulturna bogatstva ovog kraja, poput Grebengrada i drugih destinacija.

– Krenuli smo s malim brojem iznajmljivača koji se iz godine u godinu povećava. Veseli da pandemija nije negativno utjecala na goste koji su odlučili doći na sjever Hrvatske. Procijenili su da im odgovara ovakav vid turizma, koji vas na neki način izolira od ostalih, bez velike komunikacije s drugima, zapravo obiteljski turizam. Kuće za odmor s pričom pokazao se kao odličan projekt i ljudi su to prepoznali. I sugrađani koji su investirali u svoje objekte i omogućili ovakve rezultate. Pozivam ostale zainteresirane da se jave u Turističku zajednicu, Grad Novi Marof ili Varaždinsku županiju, dobit će kvalitetne informacije i potporu – poručuje Jenkač.

novi_marof_turizam_jenkac.JPG

U novomarofskoj Turističkoj zajednici nadaju se da će i ostatak godine također puniti kapacitete, obzirom na prekrasnu prirodu, blizinu većih gradova i dobru prometnu povezanost. Također nastavljaju s edukacijama za privatne iznajmljivače, a onda i povezivanjem usluge smještaja i drugih usluga povezanih s turizmom, enogastronomijom, OPG-ovima i ponudom raznih oblika aktivnog turizma.

novi_marof_turizam_pansion_josko_objekt.jpg

novi_marof_kuće_za_odmor.jpg

novi_marof_turizam_2.JPG

novi_marof_turizam_dnevna_soba_sa_stepenistem.jpg

novi_marof_turizam_kuca_za_odmor_luka_bazen.jpg

novi_marof_turizam_mintas_toplicica.jpg