Unatoč koronakrizi, i ove godine javni poziv za potpore u turizmu u iznosu od 900.000 kuna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Unatoč koronakrizi, i ove godine javni poziv za potpore u turizmu u iznosu od 900.000 kuna

IHR/Varaždinske vijesti | 28.4.2020. u 13:22h | Objavljeno u Aktualno

I ove godine Varaždinska županija osigurat će bespovratne potpore u turizmu za unapređenje smještajnih kapaciteta s naglaskom na kuće za odmor s pričom. Najavila je to predsjedavajuća TZ Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević na današnjoj konferenciji za novinare u atriju Županijske palače.

- Mi i ove godine idemo s javnim pozivom za pomoć u turizmu. Dok smo prošle godine raspisali Javni poziv za bespovratne potpore u turizmu u iznosu od milijun kuna, ove godine "idemo" sa 900.000 kuna. Sve o javnom pozivu, kako će izgledati i tko će se moći javiti, objavit ćemo idući tjedan na konferenciji za novinare - najavila je Martinčević.

Vjeruje da bez obzira na situaciju s epidemijom koronavirusa i ove godine imaju ozbiljne šanse i mogućnosti razvoja u turizmu, posebno u segmentu kuća za odmor s pričom i privatnih smještaja.

- One su u prirodi, izolirane i s minimalnim socijalnim kontaktima, tako da vjerujem da ćemo i ove godine postići dobre rezultate - istaknula je.

U to vjeruje i varaždinski župan Radimir Čačić.

- Znate kako se kaže, dok nekome smrkne, drugome svane. Tako je to u životu, politici, pa i gospodarstvu. Ako je igdje ikakav ozbiljan prostor, šansa za eksplozivni rast, to su kuće za odmor s pričom. Mi smo prošle godine počeli s jednim fantastičnim programom dodjele bespovratnih sredstava u turističkom privatnom sektoru. To je najveći izvor bespovratnih sredstava namijenjen turističkom privatnom sektoru u Hrvatskoj i to što činimo je dobro, važno i dovelo nam je prošle godine do rasta broja noćenja od 10,5 posto te porasta broja ležajeva u 40-ak objekata, posebno u segmentu kuća za odmor s pričom. Razgovarao sam s ljudima koji se time bave i kažu kako je interes i dalje velik te su njihovi kapaciteti potpuno popunjeni. Nemaju nikakvih otkaza noćenja, dapače imaju povećani interes i naših, ali i stranih gostiju. Ljudi žele ići na odmor, frustrirani su i opterećeni i zato će ta naša niša i ove godine imati osiguran program potpora u turizmu - rekao je Čačić.