Unatoč kašnjenju rješenja o povratu poreza, isplate stižu u kolovozu Foto: ilustracija

Unatoč kašnjenju rješenja o povratu poreza, isplate stižu u kolovozu

I.D./Varaždinske vijesti | 29.6.2016. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno
LS METAL

Iako je ranije najavljeno da će rok za dostavu rješenja o utvrđivanju godišnjeg obračuna poreza na dohodak biti 30. lipnja, Porezna uprava objavila je da je trenutno u fazi tiskanja rješenja poreznim obveznicima za koje je proveden poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak za 2015., te da će rješenja biti dostavljena najkasnije do 15. srpnja.

Prema podacima Porezne uprave, oko 1,6 mil. poreznih obveznika obuhvaćeno je posebnim postupkom. Iz Porezne uprave navode da se radi primjene načela ekonomičnosti za oko 450.000 poreznih obveznika neće izdavati rješenja u masovnim obradama, jer ostvaruju povrate ili uplate do 15,00 kn, međutim u nadležnim ispostavama Porezne uprave porezni obveznici mogu zatražiti izdavanje rješenja. Za 1,1 mil. poreznih obveznika koji su obuhvaćeni posebnim postupkom Porezna uprava će izdati rješenja o utvrđenom dohotku i razlici za povrat, odnosno uplatu. Od ukupnog broja poreznih obveznika koji ostvaruju razliku za povrat, njih oko 950.000, polovica ostvaruje razliku za povrat do 300,00 kn.

Iako je, prema odredbama zakona i Pravilnika o porezu na dohodak, propisan rok za dostavu rješenja 30. lipnja, iz Porezne uprave naglašavaju da, ako se rješenje ne uruče do tog datuma, porezni obveznici mogu na njih podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja.

Iz Porezne uprave ističu da će se povrati poreza isplatiti u predviđenom roku, odnosno u kolovozu, a izuzetak će, sukladno zakonu, biti samo oni za koje se moraju prikupiti dodatni podaci kao, primjerice, za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili slično.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci