Unatoč dobrim rezultatima u Varaždinu i III. izbornoj jedinici, nezadovoljstvo unutar SDP: tko je kriv? Foto: SDP Varaždinske županije

Unatoč dobrim rezultatima u Varaždinu i III. izbornoj jedinici, nezadovoljstvo unutar SDP: tko je kriv?

VV | 7.7.2020. u 14:10h | Objavljeno u Aktualno

- Rezultati su tu i mi smo doživjeli poraz na ovim izborima, možda ne u tolikoj mjeri u Varaždinu, koji je postigao najbolji rezultat, što znači da su građani prepoznali naš rad kao oporbe u Gradskom vijeću, što je meni osobno satisfakcija. Ljudi su prepoznali naš trud koji ulažemo u borbu protiv aktualne gradske vlasti koja nemilice radi protiv građana. Moji prefencijalni glasovi, gdje sam od svih varaždinskih političara dobio najviše, obvezuje me da dalje nastavim tu borbu. Zato bih se zahvalio svim građanima koji su se izašli na izbore i dali svoj glas nama, ali i koji su poslali poruke da neke stvari moramo mijenjati. Kako će to biti dalje, ne znamo još točno – ustvrdio je Miroslav Marković, predsjednik varaždinskog SDP-a na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su se osvrnuli na rezultate parlamentarnih izbora.

Dobar rezultat, ali...

Unatoč lošim izbornim rezultatima na nacionalnoj razini, članovi županijske organizacije SDP i koordinator za III. izbornu jedinicu, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar ustvrdili su kako je Restart koalicija u 3. izbornoj jedinici ostvarila najbolji rezultat.

- U Gradu Varaždinu premoćno smo odnijeli pobjedu, drugi najbolji rezultat je u gradu Ivancu, zatim Ludbregu, a to su najjače sredine, uz nekoliko jakih općina poput Trnovca Bartolovečkog, Petrijanca, Maruševca i drugih gdje smo uvjerljivo ostali na prvim pozicijama. No nakon ovih izbora osjećamo se dužnim među sobom napraviti analizu, vidjeti gdje su naše pogreške i zašto nismo dovoljno dobri. Obići ću sve općinske i gradske organizacije te ih upitati što oni misle i koji smjer vide za napredak stanke, čime ćemo ujedno početi s pripremama za lokalne izbore – najavila je Antolić Vupora.

Iako su zadovoljni reultatima izbora u Varaždinu, gdje je Restart koalicija je dobila 35,55 posto, odnosno 6.545 glasova birača i tako ostvarila bolji rezultat od HDZ-a, to je gotovo dvostruko manje u odnosu na prije četiri godine. Marković se složio da je rezultat lošiji, ali je on po preferencijalnim glasovima prošao bolje od, primjerice. ministrice Blaženka Divjak.

- Naravno da je rezultat lošiji i nitko to ne osporava, ali nakon poraza Kišića u utrci za gradonačelnika Varaždina 2017. godine krenuli smo od početka. Mislim da smo se dosad u Varaždinu profilirali kao čvrsta i jaka oporba, nismo destruktivni i podržavamo dobre projekte, ali želimo transparentnost koje nema. Moji preferencijalni glasovi su najviši od svih kandidiranih varaždinskih političara i meni to daje jasan signal i viziju u kojem smjeru treba ići dalje – ustvrdio je Marković.

Nezadovoljstvo listom

Nakon kritika na same liste koje su nakon izbora stigle od pojedinaca iz SDP-a, Antolić Vupora i sama je priznala kako je bila nezadovoljna s listom za III. izbornu jedincu te smatra da nije bilo dovoljno kandidata iz Varaždinske županije.

- Borila sam se za to, ali liste ne sastavljam ja. SDP kao stranka imamo svoju organizaciju i tijela koja donose odluke, a kada se one donesu, iza njih stojimo svi – poručila je, a komentirala je i izjavu ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića da bi čelnici županijskih organizacija trebali učiniti isto što i Davor Bernardić.

- Svi naši članovi stranke imaju pravo reći što misle i to je dobro, a kao stranka imamo svoju organizaciju i tijela koje donose odluke. Kada se donesu te odluke, iza njih trebamo stojati svi – ustvrdila je.

Marković smatra da to što prozivalo unutar same kampanje nije dobro.

- To što rade naši kolege, izražavati mišljenje usred kampanje, nije dobro. Dubravko Bilić je odličan gradonačelnik, ali treba shvatiti da moramo raditi zajedno i napraviti sve da prođemo što bolje. Ne želim prihvatiti da radimo jedni protiv drugih onda kada to ne treba. Nakon lokalnih izbora može se mene ili predsjednicu prozivati za rezultat i mislim da je to jedini pravi put. Sve ostalo vodi u destrukciju. Svi smo radili pozitivnu kampanju i šteta je što se nismo stavili u pogon za ove izbore kako je trebalo - komentirao je Marković.

I koordinator i nositelj liste za III. izbornu jedinicu Željko Kolar smatra da takve kritike u vrijeme kampanje nisu dobre.

- Ako želite dobro svojoj stranci i dobar izborni rezultat, onda ne prozivate ljude, nego im pomognete da ostavare što bolji rezultat. Malo je licemjerno, bez obzira od koga dolazilo, da ne pomogneš u kampanji koliko bi mogao, a prozivaš za rezultat. Kad ste spomenuli kolegu Bilića, kolegica Renata, koja je zamjenica gospodina Bilića, imala je sigurno mjesto na listi. Dogovoreno. Kolegica je zbog svojih poslovnih obaveza odustala. Na prijedlog predsjednice županijske organizacije SDP-a, među kandidatima za listu bio je i načelnik Općine Petrijanca Željko Posavec. On je bio u najužem krugu za listu, ali je predsjednik stranke procijenio da je ipak rano za njega. Nije ga maknuo s liste, već ga nije ni stavio. Da li bi imali bolji rezultat da su naši prijedlozi bili prihvaćeni? Možda da, možda ne. Ali, ako imate nešto za  reći, onda prvo recite u stranci, a nakon toga dajte izjave u medijima - komentirao je Kolar.

Označeno u