Unatoč burnoj raspravi, vijećnici podržali osnivanje Gospodarske zone Brezje

M.P./Varaždinske vijesti | 25.2.2016. u 12:34h | Objavljeno u Aktualno

Nakon burne rasprave, varaždinski gradski vijećnici s 12 glasova „za“ podržali su prijedlog odluke o osnivanju Gospodarske zone Brezje. Protiv je bilo sedmero vijećnika (tri HDZ-ova vijećnika, Marijan Cingula, Robert Podolnjak, Zlatan Avar i Natalija Martinčević), a suzdržana dvojica.

Vijećnicima je bilo posebno problematično što je dio zemljišta predviđenog za formiranje zone Grad dobio od države ugovorima iz 2005., 2008. i 2009. godine. Ugovorom iz 2005. godine RH je u vlasništvo Grada bez naknade prenio 779.796 kvadrata zemljišta za potrebe formiranja gospodarske zone, a u slučaju prenamjene RH je dužna raskinuti taj ugovor. Ugovorom iz 2008. godine Gradu je darovano 256.820 kvadrata zemljišta , dok je ugovorom iz 2009. godine utvrđeno da se 98.568 kvadrata zemljišta Gradu daruje u svrhu formiranja Poduzetničke zone „Gospodarska zona Brezje Jug, Brezje Zapad i Brezje Istok“.

Grad sada želi, naveo je gradonačelnik Goran Habuš, temeljem preporuke DUUDI-ja zone objediniti u jedinstvenu Gospodarsku zonu Brezje.

- Revizija je 2013. ustanovila da su u funkciji samo dvije zone, zona Jalkovec i zona Brezje Sjever. Dakle, preostale tri zone nisu u funkciji i nisu privedene svrsi. Prema ugovoru, ako Grad u roku od tri godine ne privede roku ili promijeni namjenu, RH je ovlaštena raskinuti ovaj ugovor - kazao je Zlatan Avar navevši da neće podržati prijedlog o osnivanju Gospodarske zone Brezje.

Natalija Martinčević (reformisti) upozorila je pak da dio zemljišta, na kojem je predviđeno osnivanje zone, obrađuje OPG Vrček.

- Lani u rujnu raspisan je natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta koje je na pet godina u zakup dano OPG-u Vrček, dok smo dio čestica još prije dali Tehnološkom parku - navela je Martinčević te preporučila da Grad od DUUDI-ja zatraži pisanu preporuku.

Željko Bunić (HSLS) upozorio je pak da treba riješiti pitanje vlasništva, dok je HNS-ov Enriko Parlaj naveo da vijećnici raspravljaju o ugovorima koje nisu niti pročitali.

- Osnivamo zonu s kojom idemo prema investitorima kako bismo zaposlili naše sugrađane. Molim vas da podržimo odluku i krenemo u realizaciju zone - kazao je Parlaj.

Gradonačelnik je vijećnike prozvao pak da koriste kamere i mašu papirima, a sve su sumnje mogli iznijeti na odborima.

- Želite opstruirati donošenje odluka. DUUDI je lani bio kod nas, dostavili smo dokumente o svim našim ulaganjima i zona se osniva u skladu s ugovorima. Čitajte materijale. Ovo je prijedlog o spajanju zona pod jednu od koje je svaka na neki način privedena namjeni - poručio je Habuš.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci