Umjesto deset, Grad Varaždin imat će pet ili svega četiri upravna odjela

vv | 7.8.2021. u 00:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Smanjivanjem broja upravnih odjela smanjit će se i broj pročelnika te njihovih zamjenika, a to će dovesti i do ušteda za gradski proračun.

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj namjerava provesti ozbiljnu racionalizaciju gradske uprave i povezanih troškova, nakon koje bi  Grad Varaždin trebao imati osjetno manji broj upravnih odjela, a time i pročelnika te njihovih zamjenika i pomoćnika, a sukladno tome smanjili bi se izdatci.

Uz odjel za reviziju, Grad Varaždin ima još devet upravnih odjela: upravni odjel za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća, upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša,     upravni odjel za proračun i javnu nabavu, upravni odjel za upravljanje imovinom i gospodarstvo, upravni odjel za EU projekte, upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo, upravni odjel za kulturu i obrazovanjem, upravni odjel za sport i zdravstvenu zaštitu, upravni odjel za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo.

Dok zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašković namjerava broj postojećih upravnih odjela u Gradu Zagrebu smanjiti s 27 na 16, budući da ukida urede kao što su onaj za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava,  zatim poljoprivredu i šumarstvo te hitne situacije - Bosilj bi mogao biti još štedljiviji. Naima, Grad Varaždin bi ubuduće mogao imati pet ili svega četiri odjela!

Smanjivanjem broja upravnih odjela smanjit će se i broj pročelnika te njihovih zamjenika, a to će dovesti i do ušteda za gradski proračun.  Naime, bruto plaće pročelnika iznose i do 26.000 kuna, odnosno između 14 i 17 tisuća kuna, ovisno o osobnim olakšicama, minulom radu, stupnju stručne spreme… Te su plaće na razni plaća pojedinih saborskih zastupnika, odnosno prosječno gotovo tri puta više od prosječne plaće u Varaždinskoj županiji, a osjetno su više i od plaća ostalih zaposlenika u gradskoj upravi, koji primaju oko deset tisuća kuna, ukoliko imaju VSS.

Upravo zbog sadašnje situacije, koja ima nelogičnosti, očekuju se i promjene u politici plaća, i to ne samo u gradskoj upravi, nego i gradskim javnim ustanovama.