Umirovljenici ne žele biti "ovce za šišanje", slijedi li bojkot nepoštenih trgovaca? Foto: Ilustracija/Pexels

Umirovljenici ne žele biti "ovce za šišanje", slijedi li bojkot nepoštenih trgovaca?

| 28.8.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Umirovljenici će u rujnu dobiti mirovine veće za 8,42%, a zajedno s isplatom za kolovoz, dobit će i razliku za srpanj. Riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina od 1. siječnja 1999. Ipak, nezadovoljstvo umirovljenika ne jenjava.

- To je još jedna rekordna nepravda prema umirovljenicima, jer se istim postotkom usklađivanja prema svim umirovljenicima samo stvaraju još veće razlike, odnosno nepravde - poručili su iz Političke platforme "Umirovljenici zajedno" koja okuplja Stranku umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratsku stranku umirovljenika (DSU) te pet manjih stranaka.

Napomenuli su da usklađenje ne prati rast cijena, zbog čega su mirovine konstantno u padu kada je riječ o kupovnoj moći, kao i u odnosu na plaće koje rastu brže i više od mirovina.

"Pohlepa trgovačkih lanaca"

- Takvom praksom samo se povećava broj umirovljenika koji padaju ispod linije siromaštva, a mirovine umjesto obećanog rasta na 50–60% u prosječne plaće sve brže klize prema 30%. Uz nužnu promjenu formule za usklađivanje mirovina i pravedniju distribuciju sredstava, kao i neophodnost novog izračuna mirovina, koje smo Vladi predložili za sve umirovljenike po potpuno novoj formuli na bazi 75-80% neto plaće u najboljih 10 godina i AVM 15–17 EUR, što znači da za 41/60-65 (staž/godine života) mirovina ne može biti manja od 615 EUR, nužno je okrenuti se nekim aktivnostima i prema onima koji neopravdano podižu cijene - istaknuli su iz Platforme.

- Trgovački lanci, posebno oni koji dizanjem cijena pumpaju inflaciju ostvarujući enormnu dobit, trebali bi što prije početi spuštati svoje cijene kako im se pohlepa ne bi obila o glavu - poručili su, dodavši kako s drugim udrugama već razmatraju mogućnost da se "za neke od pohlepnih trgovačkih lanaca organizira bojkot korištenja".

>> Umirovljenici će pozvati na bojkot "pohlepnih" trgovačkih lanaca!?

Pojasnili su nam kako o daljnjim koracima vezanima uz bojkot zasad još ne mogu govoriti, ali i da je riječ o "iznimno velikom broju članova udruga i zajednica udruga".

Kakve su mirovine u Varaždinskoj županiji, može li se bojkotom poboljšati položaj umirovljenika, hoće li biti i prosvjeda, te što o tome kaže Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...