Umirovljenici na mukama: "Hoćemo li zbog par kuna ostati bez uskrsnice?" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Umirovljenici na mukama: "Hoćemo li zbog par kuna ostati bez uskrsnice?"

| 18.4.2022. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

Ove je godine Grad Varaždin uoči Uskrsa isplatio “uskrsnice” po 200 kuna za 3.531 umirovljenika s mirovinama do 2.500 kuna, 403 osobe s osobnom invalidninom te 43 nezaposlene osobe s invaliditetom. Oni kojima uskrsnice nisu isplaćene, od 19. do 29. travnja mogu podnijeti reklamaciju.

- Reklamacije će se isplaćivati putem blagajne od 19. do 22. travnja od 9 do 11 sati. Isplata reklamacija uskrsnice na tekući račun podnositelja bit će moguća od 19. do 29. travnja putem e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Zahtjev za reklamaciju nalazi se na web stranici Grada Varaždina, a moći će se podići i u Gradskoj vijećnici (Trg kralja Tomislava 1) u navedenom razdoblju. Uskrsnica je osigurana i za umirovljenike koji su svoj radni staž ostvarili i u inozemstvu, čija ukupna mirovina (domaća i inozemna) iznosi do 2.500 kuna. Oni za isplatu trebaju priložiti dokaze o visini mirovine (hrvatske i inozemne ili samo inozemne mirovine) – obavijestili su iz Grada Varaždina, uz napomenu da je za podnošenje reklamacije potrebna sljedeća dokumentacija: obostrana kopija važeće osobne iskaznice, OIB, obostrana kopija kartice tekućeg računa podnositelja zahtjeva, i zadnji odrezak od mirovine.

No, tu dolazi do problema. Kako nam se pritužio Varaždinac B.P., zbog usklađivanja mirovina ispalo je da nema pravo na uskrsnicu. 

- Sedam godina sam u penziji i nijedne godine nisam dobio ništa od Grada. Na popisu nisam bio ni prošle godine za božićnice, iako sam imao mirovinu 2.460 kuna, a cenzus je već tada bio 2.500 kuna. Nakon Božića smo morali donijeti potvrdu o zadnjoj mirovini i kopiju osobne. Sad je bilo usklađivanje mirovina, a svi koji su bili na popisu su i prije isplate usklađene mirovine dobili uskrsnicu, a mi koji nismo na popisu moramo donijeti zadnju potvrdu o mirovini koja je isplaćena nakon usklađivanja, dakle mi smo ostali bez toga. Meni mirovina sada za 21 kunu prelazi cenzus – požalio nam se naš sugovornik... 

Što o ovom problemu kažu u Gradu Varaždinu i hoće li i nakon usklađivanja mirovina umirovljenici ipak imati pravo na uskrsnicu, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...