Uhićenja sudaca znak sistemskog poremećaja ili dokaz učinkovitosti pravosuđa?

vv / n1 | 9.6.2021. u 17:09h | Objavljeno u Aktualno

Uhićenja sudaca znak sistemskog poremećaja ili dokaz učinkovitosti pravosuđa?

Uhićenje osječkih sudaca, koje se sumnjiči za zlouporabu položaja, izaziva različite pa i oprečne osvrte: dok neki u tome vide dokaz poremećaja u sustavu pravosuđa, drugi problem vide samo na razini pojedinca, a treći da je to zapravo dokaz kako pravosuđe zapravo funkcionira.

- Uhićenja su rezultat izvida USKOK-a, koji radi svoj posao, iako je bio kritiziran. Uhićenje sudaca svakako baca lošu sjenu na pravosuđe. Međutim, ovo pokazuje da nema nedodirljivih i da svatko treba odgovarati za nedjela koji počini - ocijenio je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Najavio je nove sigurnosne provjere za suce, koje su se sada provode samo prilikom stupanja na dužnost, a ubuduće svakih pet godina, odnosno i prije, ako ustreba.

- To da je Zdravko Mamić taj koji čisti hrvatsko pravosuđe, populistički je stav SDP-a. SDP je imao priliku mijenjati pravosuđe, a ne sjećam se da su učinili nešto što se pamti kao promjena u pravosuđu - ustvrdio je Malenica, naglašavajući da je cilj eliminirati iz sustava sve one koji ne rade odgovorno svoj posao.

Nasuprot tome, predsjednik RH Zoran Milanović u uhićenju tri suca vidi znak sistemskog poremećaja.

- To djeluje kao lupus, dakle, teža imunološka situacija, puno je tri suca jednog suda. Ako su uhitili tri suca, to je mreža. Naravno da je sve funkcioniralo po špagi, dok stvari nisu postale javne i onda je reagirao dobri i simpatični medo – USKOK - ocijenio je predsjednik RH.

Kako je nastavio, postoji jedna polufikcija da je na čelu Vrhovnog suda, kojem je pak osnivanjem Visokog kaznenog suda oduzeto pola glave, osoba koja određenim postupcima, stavom, gardom, pokretanjem nekih pitanja mogla činiti razliku.

-To dosad nije bio slučaj. Ja sam predložio Zlatu Đurđević, koju će očajnički maknuti HDZ. To je HDZ-ovo pravosuđe, jedan kroz jedan. Zanima me hoće li se ljudi iz Odbora za pravosuđe pojaviti u Saboru, zaraditi svoju plaću, hoće li polemizirati, sakriti se. Ovo su važni argumenti. Zašto si protiv Zlate Đurđević? Zato što je prekršila zakon? E, bome nije. Zato što je nekompetentna? Nije. Zato što je žena? Zato što ste iz HDZ-a, zato ste protiv ”, rekao je Milanović, koji je još jednom rekao za Puhovskog da je druker jer je „išao svjedočiti protiv hrvatske države, išao je na ruku haškom tužiteljstvu koje je dokazivalo da je hrvatska država zločinačka organizacija.

Milanoviću je uzvratio Damir Habijan, saborski zastupnik i član Odbora za pravosuđe, koji je odbacio tvrdnju da je riječ o pravosuđu HDZ-a.

- Naše pravosuđe je učinkovito i radi svoj posao – naglasio je Habijan, napomenuvši da je to glavna razlika u odnosu na pravosuđe kad je premijer bio Milanović, koji nastavlja voditi kampanju SDP-u,  a upravo na njegov je nagovor kandidatkinja Zlata Đurđević sudjelovala u „nezakonitom postupku izbora predsjednice Vrhovnog suda, što je još jednom dokazano Odboru za pravosuđe“.