Ugovor u CHF je nepošten i ništetan - prva pravomoćna presuda donijeta u Varaždinu!

vv | 16.10.2020. u 10:41h | Objavljeno u Aktualno

- S velikim zadovoljstvom objavljujemo da je konačno donesena i prva pravomoćna presuda o ništetnosti CHF ugovora, izvijestili su danas iz udruge Franak u kojoj očekuju s „velikim optimizmom nastavak sudske bitke sve do konačne pobjede, i do konačne ništetnosti CHF ugovora potvrđene na Vrhovnome sudu RH“.

Županijski sud u Varaždinu je, kako dodaju, presudom odbio žalbu Addiko banke te je potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu, kojom je utvrđeno kako su ništetna dva ugovora o kreditu u valuti CHF.

- Osim utvrđene ništetnosti, sud je dosudio tužitelju i 187.000 kuna preplaćenih kamata. Naime, tužitelj nije tražio kompletan novčani iznos koji ima pravo dobiti na temelju ništetnosti ugovora, jer je tako izbjegao potencijalne velike troškove pa će novom tužbom zatražiti ostatak novca koji mu Addiko banka mora platiti na temelju apsolutne ništetnosti cijelog ugovora, navode.

Temeljni razlozi za utvrđenje ništetnosti ugovora, prema presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, bili su to da je ništetan glavni predmet ugovora, a to je valuta kredita CHF. Zatim da je nštetna cijena kredita, a to je kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke  te ugovor, koji je sagledan kao cjelina te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji sa anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnotežu prava i obveza, sve na štetu tužitelja.

- Ono što je jako značajno jest to što je u ovom predmetu primijenjeno pravo Europske unije i praksa Suda EU poglavito iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je Sud unije izričito i nedvojbeno naveo kako ugovori s ništetnom valutom kao glavnim predmetom tih ugovora po mišljenju Suda EU svakako JESU ništetni i ne mogu opstati na snazi.  Sud unije posebno ističe interes potrošača te navodi kako se kod nepoštenosti glavnog predmeta ugovora on može održati na snazi smo ako je potrošaču u interesu da ugovor ne bude u cijelosti ništetan. U hrvatskome slučaju franak svim potrošačima koji su redovno otplaćivali kredite apsolutno odgovara utvrđenje ništetnosti kompletnih ugovora pogotovo ukoliko su im otkazani ugovori o kreditima i zbog toga im se provodi ovrha, navode u udruzi u kojoj očekuju da se u sljedećih godinu dana konačno razriješe sva preostala pravna pitanja u slučaju franak, prije svega to je pitanje ništetnosti ugovora, kao i pitanje restitucije za konvertirane kredite.