Ugostitelji o poreznoj reformi: Morat ćemo zatvarati lokale! Foto: Krešimir Đurić

Ugostitelji o poreznoj reformi: Morat ćemo zatvarati lokale!

| 28.11.2016. u 15:02h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Porezna reforma, kojom se stopa PDV-a za ugostitelje s 13 povećava na 25 posto, izazvala je ogorčenje i varaždinskih ugostitelja. Dražen Roginek, v.d. predsjednika Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin, kao i Dubravko Pavlović iz Koordinacije ugostitelja RH, smatraju da će ova odluka ugroziti egzistenciju ugostitelja.

- Povećanje porezne stope je van pameti. Prema Strategiji razvoja hrvatskog turizma za razdoblje do 2020., PDV za ugostitelje je trebao biti 10 posto, a sad ga dižu na 25 posto, iako je već u međuvremenu, nakon samo godinu dana, povišen na 13 posto. Ljudi su već dogovorili investicije, imaju kredite da bi poboljšali ugostiteljsku ponudu, a s ovom odlukom, bojim se, da će se lokali zatvarati - upozorava Pavlović.

Naglašava da se Hrvatska, prema fiskalnom i parafiskalnom opterećenju u ugostiteljstvu, već sada nalazi na 139. mjestu od 141 zemlje u svijetu pa će ovim povećanjem PDV-a postati posljednja po konkurentnosti.

- Hotelijerima je PDV je ostao na 13 posto. Pomogli su “velikima”, a za 20.000 malih ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, za koje država uvijek govori da su bitni i da drže gospodarstvo, je povećan – ukazuje Pavlović uz napomenu da se stopa PDV-a od 13 posto ionako odnosila samo na sokove, pivo i kavu, dok su za žestoka i miješana pića i dosad plaćali 25 posto PDV-a.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti