Ugostitelji o otvaranju kafića: Bolje išta nego ništa, ali teško ćemo nadoknaditi gubitak Foto: Krešimir Đurić

Ugostitelji o otvaranju kafića: Bolje išta nego ništa, ali teško ćemo nadoknaditi gubitak

| 6.9.2021. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Od 1. rujna, osim na terasama, kavu možemo popiti i unutar kafića, prvi put od 20. studenoga prošle godine. Ugostitelji pozdravljaju ovu odluku nacionalnog Stožera civilne zaštite, ali nisu potpuno zadovoljni.

- Smatram da su nas trebali otvoriti kad su otvorili i restorane, jer nema nikakve razlike ako unutra sjediš i jedeš ili piješ kavu – istaknula je Jadranka Behin, predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin.

Dodala je kako mjere zapravo nisu ublažene, jer ugostitelji i u zatvorenom prostoru moraju osigurati 4 m2 po gostu, s razmaknutim stolovima, uz dezinfekciju i redovito provjetravanje. Obavezno je i nošenje maski dok se ne sjedne za stol i kad se ide u toalet. Ove mjere vrijede do 15. rujna, a budući da broj zaraženih već neko vrijeme raste, upitali smo boje li ponovnog zatvaranja.

- Vidjet ćemo što će biti, hoće li reći da se u lokale može samo s Covid-potvrdama, kako bi potaknuli ljude na cijepljenje? A s obzirom da brojke i dalje rastu, možda će sve to jednostavno pripisati otvaranju kafića pa će nas opet zatvoriti? Nadam se da se varam i da ćemo nastaviti raditi ovako, bolje išta nego ništa – rekla nam je Behin.

Vrijeme je još uvijek lijepo pa gosti radije sjede na terasama, ali zadovoljni su otvaranjem.

- Naravno da su sretni, jer velik dio ovog posla čini i komunikacija osoblja s gostima, a nije isto kad su gosti vani, a mi radimo za šankom. Posebno to dolazi do izražaja u kafićima van grada, gdje većinu čine stalni gosti – kaže Behin, koja ima kafiće u Kućan Marofu i Kelemenu.

Potvrdio nam je to i mladić koji je s društvom sjedio na terasi kafića u Kućan Marofu.

Što kažu gosti kafića i kako ugostitelji komentiraju ukidanje potpora za njihovu djelatnost, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

jadranka_behin_2.jpg