Udruženje zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora poziva na 1. financijski štrajk

MGA/VV | 1.12.2019. u 20:32h | Objavljeno u Aktualno

Udruženje zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora ovih je dana kroz medije pozvalo sve da se pridruže i podrže 1.financijski štrajk. Štrajk se provodi u obliku odgode svih plaćanja prema javnom sektoru za dva dana.

- Sva plaćanja koja ste planirali u korist državnog proračuna, jedinica lokalne i područne samouprave ili javnih poduzeća kroz period 2.-3.12.2019. godine, prebacite na 4. ili 5.12.. Cilj provođenja 1.financijskog štrajka jest skretanje pažnje javnosti i vladajućih političara na poreznu preopterećenost privatnog sektora, bez izazivanja drastičnih poremećaja solventnosti državnih financija. Ukoliko se Vlada ogluši na naše zahtjeve i ne uvrsti trećinu traženog rasterećenja u plan proračuna za 2020. godinu, nastavit ćemo pritisak produživanjem štrajka iz mjeseca u mjesec, čak i do razine narušavanja solventnost državnih financija, koje će za posljedicu izazvati neisplatu plaća javnom sektoru aksimalno kroz 5-6 mjeseci). Takav scenarij ne priželjkujemo, ali smo ga spremni organizirati - stoji u pozivu na štrajk udruženja, čiji je inicijator poduzetnik iz Čakovca Darko Zver, koji se odnedavno angažirao i u politici.

U svom priopćenju ističe da je hrvatsko gospodarstvo jedno je od najoporezivanijih u sastavu EU i iznosi zahtjeve Udruženja prema Vladi HR, a koja se odnose na porezna rasterećenja.

- Visoki porezi su glavni razlog gospodarskog zaostajanja za zapadnoeuropskim zemljama. Već trideset godina se visokim porezima guši privatni sektor, što je rezultiralo niskim životnim standardom, a posljedično i masovnim iseljavanjima naših sugrađana u zadnjih nekoliko godina. Krajnji je čas za zaokret državnih financija u smjeru poreznog rasterećenja privatnog sektora, glavnog pokretača cjelokupne ekonomije i glavnog oslonca državnih financija. Od Vlade Republike Hrvatske tražimo da u razdoblju od sljedeće tri godine (2020. – 2022.) provede porezno rasterećenje privatnog sektora kroz :
- Smanjenje poreza na dohodak na stopu od 8% uz povećanje neoporezivog iznosa plaće na medijan hrvatskog gospodarstva (5.500 kuna)
- Smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na 22%
- Uvođenje naplate PDVa po naplaćenoj fakturi za SVE poduzetnike/obrtnike
- Ukidanje poreza na reinvestiranu/zadržanu dobit
- Smanjenje poreza na isplaćenu dobit na jedinstvenih 8%, uz ukidanje obaveze plaćanja predujma
- Suspenziju odredbe Zakona o doprinosima u segmentu određivanja osnovice za obračun doprinosa plaća direktora/članova uprava za prve tri godine poslovanja
- Ukidanje obaveze članstava strukovnih komora (HGK, HOK, HLK, HKIG, ...)
Privatni sektor broji oko 1.100.000 dionika. Najbrojnija smo skupina ovog društva od čijeg se rada financira kompletno funkcioniranje države. Iako smo imali puno pravo, nikad nismo tražili povlašten status. Ne tražimo ga ni sad. Tražimo djelomično skidanje tereta s leđa. Da bi lakše disali i radili - stoji u priopćenju uz napomenu da svim građanima i poduzetnicima, kojima „visi“ ovrha na dane štrajka, organizatori štrajka sugeriraju da ne sudjeluju u štrajku, a ukoliko planiraju suspenziju plaćanja doprinosa svojim zaposlenicima, da zatraže njihovu dozvolu za taj postupak.