Udruga pivara Sjever: Sve je više manjih proizvođača koji pivu proizvode čak i kod kuće

| 7.8.2017. u 17:40h | Objavljeno u Aktualno

Proizvodnja piva više nije samo konfekcija, odnosno njome se ne bave samo velike industrije. Sve više je manjih proizvođača, koji pivu proizvode u manjim, majstorskim pivovarama, pa čak i kod kuće. Dokaz potonjem je i Udruga pivara Sjever (UPS), koja okuplja četrdesetak proizvođača pive s područja Novog Marofa, Varaždina, Čakovca i Ludbrega.

- Sve je krenulo od foruma pivarstvo.info. Svi smo se tamo prvo registrirali i našli. Nakon nekog vremena počela se i craft scena malo više razvijati pa se i više ljudi počelo informirati o tome kako se kuha piva i polako smo se počeli okupljati - veli nam Vjeran Blažeka, strastveni pivar i predsjednik Udruge UPS, koja je osnovana u siječnju s ciljem promocije kućnog pivarstva, promicanje i širenje znanja i vještina vezanih uz kulturu izrade piva, kao i okupljanje kućnih pivara i organiziranje pivarskih druženja.

Jedan od ciljeva Udruge je i posjeta što više homebrew natjecanja koja su na razini cijele Hrvatske, ali i šire. Ipak, najvažniji razlog okupljanja su ipak sirovine za pivo.

- Sirovine su dosta skupe i dosta je teško dobiti kvalitetnu sirovinu, pa smo se mi udružili i izravno se spojili s proizvođačima da dobijemo povoljniju cijenu i bolju kvalitetu hmelja. Hmelj nam je najvažniji er slad se može naći kvalitetan, ali hmelj već malo teže. Za sada u Hrvatskoj još nitko ne proizvodi hmelj, tako da nemamo domaćeg proizvođača te sirovine, nego uzimamo od slovenskog proizvođača HopSi, koji je i glavni sponzor naše Udruge - veli Blažeka.

Budući da je hmelj najvažniji sastojak pive, a kao Udruga dosta su usredotočeni na natjecanja, uvijek traže najkvalitetniji.

- Kad se radi o hmelju, zna se dogoditi da berbe nisu jednake kvalitete pa jedna godina zna biti odlične kvalitete, a druge ipak malo manje. Mi najviše koristimo američke hmeljeve jer su nam oni nekako najzanimljiviji. Ovisno o kvaliteti berbe, ovisi i naše pivo, a nama su najvažnije arome iz tih hmeljeva tako da mora biti svježi. Zna se dogoditi da se hmelj krivo skladišti i odmah pada njegova kvaliteta - ukazuje Blažeka.

            Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti