Udruga hrvatskih sudaca: "Odluka o štrajku ovisi o prijedlozima Vlade" Foto: Pexels/ilustracija

Udruga hrvatskih sudaca: "Odluka o štrajku ovisi o prijedlozima Vlade"

Varaždinske vijesti | 13.1.2024. u 13:38h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što su se u nacionalnim medijima pojavile informacije da će suci 22. siječnja početi sa štrajkom, čime bi pravosuđe opet bilo u blokadi, iz Udruge hrvatskih sudaca oglasili su se priopćenjem.

- Nastavno na tvrdnje objavljene u pojedinim medijima, Udruga hrvatskih sudaca ističe kako tvrdnja o definitivnom početku mjera 22. siječnja 2024. pod svaku cijenu, neovisno o pregovorima s izvršnom vlašću, nije točna - naglasili su.

- Iako u potpunosti razumijemo interes javnosti za datum eventualnog početka mjera, istina je kako se o tom datumu raspravljalo kao jednom od predloženih, u slučaju da se ne postigne dogovor s Vladom RH, a kako bi se pravovremeno pristupilo izradi terminskog plana i pripremi sustava i stranaka na vrijeme. Mjere su trebale biti i 15. siječnja, pa su odgođene, jer se u međuvremenu pristupilo razgovorima s izvršnom vlasti. Pri tome je očito kako se iznošenjem detalja rasprave na razini pojedinih ogranaka i s pojedinih sastanaka UHS-a ciljano manipulira da bi se stvorio željeni dojam da suci ne žele razgovarati - priopćili su iz udruge.

- Prvi i najavljeni korak jest novi sastanak Upravnog odbora UHS-a u srijedu, 17. siječnja, na kojemu će se raspraviti eventualni prijedlozi izvršne vlasti, zaprimimo li ih u međuvremenu. Podsjetimo, iako je sve usuglašeno na Radnoj skupini, ministar već više od 8 mjeseci odgađa izvršiti obećano. U jednom su trenutku predstavnici Ministarstva u radnoj skupini izjavili i kako nemaju mandat za indeksaciju, iz čega je jasno kako se taj razgovor može voditi isključivo s predsjednikom Vlade RH. Sukladno tome, odluka o stupanju u mjere, kao i datum eventualnog početka istih, ovisi isključivo o odgovoru Vlade Republike Hrvatske na zahtjeve UHS-a, koji uključuju izvršenje obećanja datih u svibnju 2023. - navode iz Udruge hrvatskih sudaca.

Suci, podsjećamo, i dalje traže sljedeće izmjene unutar pravosudnog sustava:

1) indeksaciju plaća – usklađivanje osnovice s visinom prosječne mjesečne bruto plaće po zaposlenom u pravnim osobama u RH za prethodnu godinu koju objavljuje Državni zavod za statistiku

2) razradu koeficijenata – sustav platnih razreda

3) materijalna prava – doznačivanje određenih dodataka na plaću kakvi pripadaju i državnim službenicima (prijevoz, regres, božićnica, itd.)​

- Četvrto, i ne manje važno, UHS nastavlja inzistirati na poboljšanju statusa pravosudnih službenika, koji su i najavom posljednjih izmjena Zakona o plaćama čvrsto zacementirani na dnu ljestvice, te im plaća raste manje od stope inflacije - dodali su.

- Kad je riječ o sudjelovanju u provedbi izbora u Republici Hrvatskoj, UHS neće sudjelovati u opstrukciji izbora, niti pozivati svoje članstvo za to. Sudjelovanje u izbornim procesima velika je čast za svakog suca. Nastavno na najave o izmjeni Izbornog zakona, očito je kako za neke stvari postoji dobra volja da se mijenjaju, dok za neke, poput statusa sudaca, ne. Sve je u rukama predsjednika Vlade RH, koji odlučuje o nastavu pregovora kao i datumu eventualnih mjera - napominju iz udruge.

- Zaključno, UHS ističe kako će u daljnjem postupanju, kao i kod provedbe mjera u svibnju 2023., postupati odgovorno prema strankama i javnosti, te službenim obavijestima iznositi stajališta udruge - poručili su iz Udruge hrvatskih sudaca.