Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika: Ako Vlada ne reagira, slijedi porast cijena usluga prijevoza Foto: VV arhiva / ilustracija

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika: Ako Vlada ne reagira, slijedi porast cijena usluga prijevoza

Varaždinske vijesti | 12.10.2021. u 15:40h | Objavljeno u Aktualno

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika osuđuje, kako kažu, pasivan stav Vlade glede intenzivnog rasta cijena goriva.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Neprihvatljiva nam je izjava koja je prenesena u medijima u kojoj se navodi da Vlada s velikim zanimanjem prati rast cijena, jer inzistiramo na hitnoj  reakciji. Trend rasta cijena energenata i namirnica je neodrživ, a posebno u društvu koje se  nije ni oporavilo od posljedica pandemije.

Zanimljivo je što sve čini cijenu goriva i što  svi mi potrošači namirujemo iz cijene goriva koju plaćamo – pa tako redom financiramo  hrvatske autoceste, hrvatske ceste, državni aparat i kao jedinstveni europski fenomen  – željeznički prijevoz.

Jedini razlog zbog kojeg je u ovome momentu gorivo u Hrvatskoj  među najskupljima u cijeloj Europi je upravo u porezima i trošarinama, obzirom da  država uprihoduje gotovo 60 % cijene kroz takav niz fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Ne slažemo se s tvrdnjom da je rast cijena posljedica porasta troškova prijevoza, jer  prijevoznici nisu mijenjali cijene svojih usluga prijevoza. Štoviše, ukoliko se nastavi ovakav trend, hrvatski cestovni prijevoznici će biti potpuno marginalizirani i  nekonkurentni.

Prijevoznici iz konkurentskih zemalja imaju niže troškove poslovanja i veće državne subvencije i potpore, te su odmah u startu njihovi troškovi niži čime su i  konkurentniji. Da li će država svojim neinterveniranjem dopustiti da se ugasi jedna grana gospodarstva koja ima itekako veliki udio u bruto društvenom proizvodu?

Jedini način za nastavak poslovanja će biti porast cijena usluga prijevoza za barem  20%. Drugog izlaza nema ukoliko Vlada ne reagira smanjenjem trošarina i ostalih  nameta, jer je evidentno da nas čeka teški val inflacije i neimaštine - kažu iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.