Udruga Franak zadovoljna nakon sastanka s ministrima financija i pravosuđa Foto: ilustracija

Udruga Franak zadovoljna nakon sastanka s ministrima financija i pravosuđa

I.D./Varaždinske vijesti | 29.1.2016. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno

Udruga Franak je dva dana nakon poslane molbe za žurni prijem kod ministara financija i pravosuđa pozvana na sastanak koji je održan u srijedu u Ministarstvu financija.

Predstavnici Udruge Franak upoznali su ministre s problemima oko kredita u CHF i odnosu s bankama. Među ostalim, naveli su kako postoji sumnja da banke u konverzijama CHF kredita nisu pravilno primijenile kamate u simulacijama euro otplatnih planova, u čemu se, kako su istaknuli, HNB mora maksimalno potruditi i supervizijom utvrditi jesu li banke u potpunosti poštivale zakon.

- Također, Sberbank i RBA ne priznaju dužnicima u otkazanim kreditima s neotplaćenim dugovima pravo na konverziju, što je protuzakonito. Kamate u većini euro kredita ugovorenih prije 2010. povećavane su jednostranim odlukama banaka, a to je nezakonito, što je potvrđeno i pravomoćnom presudom u kolektivnom sudskom procesu. To se reflektiralo i na simulacije otplatnih planova u konverziji te su CHF dužnici bili prisiljeni prihvatiti ta nezakonita povećanja kamata u euro kreditima, jer inače ne bi mogli provesti konverziju - istaknuli su iz Udruge.

Naveli su također da su fiksne marže u većini kredita ugovorenih prije 2010. definirane krajem 2013. jednostranim odlukama banaka, umjesto da budu usklađene i ugovorene s dužnicima.

- Te fiksne marže su unesene u anekse za konverziju CHF kredita i CHF dužnici su bili prisiljeni prihvatiti ih, mada su one u euro kreditima nezakonito određene, a dodatni dokaz da su one nezakonite jest i niz nepravomoćnih kazni po 80.000,00 kn bankama te po 10.000,00 kn odgovornim osobama u bankama, dosuđenih na prekršajnim sudovima širom Hrvatske zbog neugovaranja fiksnih marži s dužnicima - smatraju u Udruzi Franak.

Na sastanku je ukazano na potrebu da se zakonom riješi način vraćanja preplaćenih kamata na temelju pravomoćne sudske presude u kolektivnom sudskom procesu.

- Taj je problem moguće riješiti i sporazumom banaka s Vladom Republike Hrvatske - napominju.

Nakon sastanka, iz Udruge Franak priopćeno je da će sve svoje argumente ministrima dostaviti i u pisanom obliku, uz detaljno obrazloženje i s prijedlozima rješenja za svaki od problema.

- Razgovor je bio konstruktivan, a komunikacija s ministrima i Vladom nastavit će se i dalje, otvoreno i transparentno. Predstavnici Udruge Franak zadovoljni su početkom suradnje. Udruga Franak očekuje da se u budućnosti ta suradnja formalizira u obliku konkretnih zakonskih i drugih rješenja za nadilaženje još uvijek prisutnih nezakonitih postupaka banaka - stoji na kraju priopćenja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci