Udruga Franak upozorava: "Za kredite u 'švicarcima' rok za tužbe je 14. lipnja" Foto: Pixabay / ilustracija

Udruga Franak upozorava: "Za kredite u 'švicarcima' rok za tužbe je 14. lipnja"

Varaždinske vijesti | 11.2.2023. u 19:59h | Objavljeno u Aktualno

Udruga Franak održala je danas u Zagrebu tiskovnu konferenciju na kojoj su potrošači oštećeni nepoštenim poslovanjem banaka osuđenih u kolektivnom postupku sažeto i jasno informirani o njihovim pravima.

Također, hrvatsku javnost informirali su o važnoj presudi slovenskog Vrhovnog suda koji je odlučio da ugovor s valutnom klauzulom CHF sadrži ništetan glavni predmet, da je time uzrokovana neravnoteža prava i obveza na štetu potrošača i zbog toga je takav ugovor ništetan u cijelosti.

Na konferenciji su govorili aktivisti Vlado Iljkić i Goran Aleksić, odvjetnik Igor Metelko, koji je govorio o sudskim postupcima te kao posebni gost predsjednik slovenskog Združenja Frank (slovenske Udruge Franak), Matjaž Sušnik koji je govorio o slovenskoj presudi njihova Vrhovnog suda.

- Pozdravljena je odluka Vrhovnog suda Slovenije o ništetnosti ugovora s valutnom klauzulom CHF, o čemu je i hrvatski Vrhovni sud obećao odlučiti do kraja 2022., ali to još uvijek nije učinio. Slovenski zakoni su gotovo identični hrvatskima, i teško je moguće da nakon odluke slovenskoga Vrhovnog suda o ništetnosti ugovora u švicarcima istu takvu odluku ne donese i hrvatski sud. Pritom valja naglasiti kako je u Hrvatskoj osim valute CHF, ništetna i promjenjiva kamatna stopa, ništetni su dakle i glavni predmet i cijena, a to su dva bitna sastojka bez kojih nije moguć opstanak ugovora o kreditu - priopćili su iz udruge.

Pojasnili su da je slovenski Vrhovni sud svojom odlukom omogućio slovenskim potrošačima, koji su ugovorili kredite u švicarcima, da sudski utvrđuju ništetnost ugovora te da na taj način svaki potrošač ima pravo dobiti cjelokupnu razliku između ukupno uplaćenih anuiteta u eurima i iznosa kredita u eurima na dan realizacije kredita.

- Prošlo je već 52 dana od famozne sjednice Vrhovnog suda RH, a do danas i dalje nema jasnog stava odnosno pravnog shvaćanja Vrhovnog suda o pravu potrošača s konvertiranim kreditima na puno obeštećenje, ali nema niti pravnog shvaćanja o ništetnosti CHF ugovora u cijelosti. Budući da je krajnji rok za pojedinačne tužbe sve bliži, Udruga Franak i ovim putem potrošače podsjeća na njihova prava - napomenuli su.

- Ukratko, svi potrošači koji su ugovorili kredite s valutnom klauzulom CHF u PBZ-u, Zabi, Sberbanku/Volksbanku (sadašnja Nova hrvatska banka), RBA-u, OTP-u, Erste banci, Addiko banci (Hypo) te u Splitskoj banci (danas OTP banka), imaju krajnji rok za podizanje pojedinačnih tužbi do 14. lipnja 2023. - ističu iz Udruge Franak.

Pozvali su sve potrošače na koje se odnosi kolektivna presuda da što prije potraže odvjetnike radi podizanja tužbi.

- Naravno, i dalje ne postoji potpuna pravna sigurnost za potrošače s konvertiranim kreditima, ali i za njih vrijedi isti zastarni rok do 14. lipnja 2023., pa ako ne tuže do toga dana oni gube svoja prava. Pojam konverzija ne odnosi se na kredite koje su potrošači dogovorno s bankom konvertirali u euro kredite prije zakonske konverzije. Očekujemo vrlo skoru odluku Vrhovnog suda RH o pravu na puno obeštećenje potrošača s konverzijama. Čini se da nakaradno sramotno treće pravno shvaćanje uopće neće biti objavljeno te će VSRH konačno donijeti pravorijek u skladu s pravom Unije - priopćili su iz udruge.

- Udruga Franak očekuje da Vrhovni sud u skladu s presudama Suda EU C-118/17, C-260/18 i C-655/20 konačno donese odluku o ništetnosti ugovora s ništetnim glavnim predmetom (ništetnim iznosom kredita i ništetnim anuitetima u švicarcima), i s ništetnom cijenom (ništetnom promjenjivom kamatnom stopom). Recentna odluka Vrhovnog suda u Sloveniji svakako mora ohrabriti sve neodlučne hrvatske suce koji odbijaju konačno pružiti pravnu sigurnost hrvatskim građanima jer se boje suditi u skladu s hrvatskim pravom i s pravom Unije. Krajnje je vrijeme da se revizije povodom apsolutne ništetnosti CHF ugovora konačno riješe u korist potrošača! - stoji u priopćenju Udruge Franak.

Pozvali su sve potrošače, ali i pravne osobe, koji su ugovorili kredite ili leasing prije 2013. godine, da se jave Udruzi Franak i zatraže informacije o svojem pravu na tužbu, i to na e-mail adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U priopćenju su naveli i pregled prava korisnika kredita, koji prenosimo u cijelosti:
1. Potrošači koji su ugovorili kredite u Sberbanku/Volksbanku imaju pravo tužiti i tražiti obeštećenje i na temelju ništetne kamate, i na temelju ništetnog tečaja CHF, sve do 14.6.23.

2. Svi ostali potrošači s CHF kreditima iz ostalih 7 banaka koji još uvijek nisu tužili, mogu tužiti samo razlike tečaja, sve do 14.6.23.

3. Svi potrošači s CHF ugovorima, bez obzira na kolektivnu presudu, mogu deklaratorno zatražiti utvrđenje ništetnosti ugovora, za što nema zastare, ali pritom moraju imati na umu da to pravno pitanje i dalje nije riješeno na Vrhovnom sudu RH, mada već dosta dugo tri pravomoćne presude kojima je utvrđena ništetnost CHF ugovora čekaju na revizijske odgovore. Zbog toga, svatko mora biti svjestan da ne postoji pravna sigurnost utvrđenja ništetnosti ugovora na hrvatskim sudovima, i tako će biti sve dok Vrhovni sud RH konačno ne odluči o tome pitanju.

4. Svaki potrošač koji je platio naknadu za prijevremenu otplatu kredita ima pravo tužbom tražiti i dobiti tu naknadu natrag zajedno sa zateznim kamatama. To vrijedi i za CHF, i za EURO, i za kunske kredite, što je potvrđeno na Vrhovnom sudu! Zastare potraživanja za takve tužbe nema.

5. Postoji čitav niz pravomoćnih presuda za ništetnost ulaznih naknada za obradu kredita i vraćanje tih naplaćenih iznosa, ali to je pitanje koje još uvijek nije potvrđeno i riješeno na Vrhovnom sudu RH. Zastare potraživanja za takve tužbe nema.

6. Svi potrošači koji su ugovorili CHF leasing ili CHF kredit u nekoj drugoj banci odnosno kod drugog vjerovnika koji ne spada pod kolektivnu presudu, mogu bez zastare potraživanja tužiti zbog ništetnosti CHF-a i obeštećenja.

7. Svi potrošači, ali i pravne osobe, iz bilo koje vrste kredita ili leasinga (euro, kune, CHF izvan kolektivne presude), mogu tužiti zbog ništetnosti promjenjive kamatne stope, ako je ona ugovorena tako da se mijenja odlukom banke, a tako je to ugovoreno u većini ugovora ugovorenih prije 2013. Zastare potraživanja nema!