Udruga Franak traži žurni prijem u Vladi; Vujčića prijavili za sukob interesa

I.D./Varaždinske vijesti | 26.1.2016. u 11:01h | Objavljeno u Aktualno

Udruga Franak poslala je u ponedjeljak, 25. siječnja pismo predsjedniku Vlade RH te ministrima financija i pravosuđa, uz obavijest o tome MOST-u i HDZ-u, kojim se traži žurni prijem predstavnika Udruge Franak radi razgovora o predizbornim obećanjima MOST-a i HDZ-a te o aktualnostima u konverziji CHF kredita.

Iz Udruge Franak podsjećaju kako su i MOST i HDZ obećali da će, nakon što dođu na vlast, odmah uspostaviti suradnju s Udrugom Franak.

- Obećali su i da će organizirati radnu grupu u kojoj će biti i predstavnici Udruge Franak, koja će u roku od 3 mjeseca pripremiti zakon kojim će se regulirati fiksne marže u svim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom u kojima fiksna marža nije ugovorena, na način da se fiksne marže odrede kao razlika početno ugovorene kamate i početne vrijednosti promjenjivog parametra. Također, MOST je obećao i da će donijeti zakon za vraćanje preplaćenih iznosa kamata na temelju pravomoćne presude u kolektivnom sudskom procesu - priopćeno je iz udruge, uz napomenu da očekuju žurni prijem u Vladi, kao i da se javna obećanja ispune.

Udruga Franak ujedno je priopćila da su 18. siječnja guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića prijavili Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, radi sukoba interesa.

- Prijavljeni Boris Vujčić je od 13.-15.1.2016., kao guverner HNB-a, nadzornog tijela poslovanja svih banaka u Republici Hrvatskoj, bio sudionikom privatne konferencije poslovnog subjekta UniCreditBank, vlasnika Zagrebačke banke d.d. Prema dostupnoj dokumentaciji iz priloga prijave, prijavljeni guverner je aktivno sudjelovao i nastupao na konferenciji, a sudjelovao je i u neformalnom djelu programa, panelima, druženjima, večerama itd., sve na teret organizatora UniCreditBank, vlasnika Zagrebačke banke d.d. Postavlja se pitanje kakvu nepristranost i neovisnost u obavljanju svog posla može imati guverner HNB-a kada odlazi i sudjeluje na privatnoj konferenciji jedne poslovne banke koju bi upravo on trebao nadzirati u poslovanju. Udruga Franak detaljno je argumentirala prijavu za sukob interesa kojom traži hitno postupanje i najstrože propisane sankcije za guvernera - napomenuli su iz Udruge Franak u priopćenju koje su zaključili rečenicom da udruga "neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo".

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci