Udruga Franak traži pokretanje prekršajnih postupaka protiv banaka Foto: ilustracija

Udruga Franak traži pokretanje prekršajnih postupaka protiv banaka

I.D./Varaždinske vijesti | 3.6.2016. u 08:05h | Objavljeno u Aktualno

Udruga Franak uputila je otvoreno pismo Državnom odvjetništvu, Vladi RH, Ministarstvu financija, Ministarstvu pravosuđa, Hrvatskoj narodnoj banci i Visokom prekršajnom sudu u kojem traži prekršajni progon banaka koje do 1. travnja 2014. nisu s dužnicima ugovorile fiksni dio kamatne stope, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamatnih stopa na kredite.

Otvoreno pismo Udruge Franak prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

pozivamo sva nadležna državna tijela da u skladu sa svojim ovlastima hitno pokrenu sveobuhvatno prekršajno gonjenje hrvatskih banaka koje nisu do 1. travnja 2014. ugovorile s dužnicima u postojećim ugovorima o kreditu:

- parametar, i to jednu od sljedećih varijabli: EURIBOR, LIBOR, NRS, prinos na Trezorske zapise Ministarstva financija ili prosječnu kamatnu stopu na depozite građana u odnosnoj valuti te
- fiksni dio kamatne stope i
- razdoblja promjene kamatnih stopa.

Zakonom o potrošačkom kreditiranju (ZPK), člankom 26. stavkom 1. podstavkom 28. propisano je:
„(1) Novčanom kaznom od 80.000,00 do 200.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vjerovnik ili kreditni posrednik za prekršaj:
– ako protivno odredbama članka 11.a stavka 5. ovoga Zakona za postojeće ugovore o kreditu u kojima nisu definirani parametri i njihove uzročno-posljedične veze ne ugovori s dužnikom parametar, i to jednu od sljedećih varijabli: EURIBOR, LIBOR, NRS, prinos na Trezorske zapise Ministarstva financija ili prosječnu kamatnu stopu na depozite građana u odnosnoj valuti te fiksni dio kamatne stope i razdoblja promjene kamatnih stopa….“

Prema originalnom tekstu izmjena i dopuna ZPK-a objavljenom u Narodnim novinama 143/13 banke su morale ugovoriti fiksni dio kamatne stope, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamatnih stopa najkasnije do 1. siječnja 2014.

Umjesto da ugovore, banke su sve to odredile jednostrano i samovoljno, uslijed čega su dužnici na poziv Udruge Franak pokrenuli pojedinačne prekršajne postupke protiv banaka. Dosad je doneseno nekoliko desetaka nepravomoćnih kazni za banke u iznosu od 80.000 do 100.000 kn po svakoj nepravomoćnoj presudi. Banke su se žalile te se svi ti postupci nastavljaju i trenutno vode na Visokome prekršajnom sudu (VPS).

Da bi izbjegao kasnije dvojbe oko primjene opisanih prekršajnih odredaba ZPK-a, VPS je uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba ZPK-a.

Nedavno je Ustavni sud odbio taj zahtjev za ocjenu ustavnosti s obrazloženjem da su odredbe ZPK-a u skladu s Ustavom RH, što se između ostaloga temelji i na mišljenju Ministarstva financija da unatoč tome što u članku 11.a stavku 5. ZPK-a nije decidirano navedeno da se opisani elementi kamatne stope moraju ugovoriti, ti svi elementi kamatne stope svakako se moraju ugovoriti te prethodno uskladiti s dužnicima, jer ta obveza proizlazi iz obveze banaka da kod svakog ugovaranja kredita moraju dužniku predočiti te nakon toga s njime ugovoriti fiksni dio kamatne stope, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamatnih stopa.

Ustavni sud je jedino ukinuo krajnji rok za usklađivanje banaka sa zakonom, koji je po originalnome zakonu bio 1. siječnja 2014. Umjesto toga, Ustavni sud je odredio svojom odlukom da banke nisu bile u prekršaju sve do 1. travnja 2014.

Odluka Ustavnoga suda objavljena je na web stranicama Ustavnoga suda te se očekuje i objava u Narodnim novinama.

Budući da već polako dolazi i rok u kojem će zastarjeti prekršajni postupci u skladu sa člankom 26. stavkom 1. podstavkom 28. te člankom 26. stavkom 2. (vezano za odgovorne osobe) ZPK-a, potrebna je neodložna sveobuhvatna intervencija legalne i suverene Republike Hrvatske, koja jednostavno mora putem svojih tijela pokrenuti sveobuhvatno prekršajno gonjenje banaka.

Mi iz Udruge Franak tvrdimo da su banke u preko 100.000 kredita samovoljno odredile fiksni dio kamatne stope, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamatnih stopa, a to znači da bi trebale biti kažnjene s minimalno 9 milijardi kuna prekršajnih kazni, jer 100.000 x 80.000 = 8 milijardi kn, i dodatno 100.000 x 10.000 kazne za odgovornu osobu = 1 milijarda kuna. Mi to tvrdimo zato jer smo svjesni činjenice da su banke u baš svim kreditima ugovorenima prije 2010. godine kasnije samovoljno odredile fiksni dio kamate. Znamo to zbog toga jer su nam se javile na tisuće oštećenih dužnika s odnosnim problemom. Nadamo se da nije potrebno objašnjavati što bi za Republiku Hrvatsku značilo:

a) da se legalno na temelju zakona u proračun slije 9 milijardi kuna
b) da se nesavjesni i nepošteni poslovni subjekti, koji su od 2005. do 2014. imali neto dobit 32 milijarde kuna, kazne sa 9 milijardi kuna kazni za svoje nezakonito ponašanje.

Osim svega navedenoga, to je još jedan dokaz u prilog nastojanjima Udruge Franak da se konačno propiše metodologija za određivanje fiksnog dijela kamatne stope, promjenjivog parametra i razdoblja promjena kamatnih stopa u kreditima u kojima sve to nikada nije bilo ugovoreno.

Napominjemo da su tijekom konverzije CHF kredita banke ponovno grubo prekršile zakon te su dužnicima nametnule nezakonito povećavane kamate i nezakonito određenu fiksnu maržu u istovrsnim euro kreditima. Taj dio banke također moraju ispraviti, i sve dok to ne isprave, njihovo poslovanje bit će nezakonito.

Molimo sve naslovljene institucije, osim Visokoga prekršajnog suda kojemu ovo otvoreno pismo samo dajemo na znanje, da nam odgovore hoće li postupiti po našem zahtjevu te kada će pokrenuti sveobuhvatno prekršajno gonjenje banaka.

Suverena država ima legalna oruđa za zaustavljanje bankarskih nezakonitosti, ali i bankarskih ucjena prijetnjama arbitražom i sudskim postupcima.

Očekujemo neodložne i promptne aktivnosti u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Hrvatske. Očekujemo da vlast bude represivna u zakonskim okvirima, pa makar to bilo i minimalnim kažnjavanjem banaka sa 80.000 kuna te odgovornih osoba sa 10.000 kn po svakome pojedinom ugovoru o kreditu bez ugovorenih fiksnih marži.

Osim ovoga otvorenog pisma, Udruga Franak uputit će i službenu prijavu DORH-u protiv svih banaka koje su kršile, i koje i dalje krše ZPK te će dodatno prijaviti i HNB zbog nečinjenja u skladu s prekršajnim odredbama ZPK-a. Očekujemo da DORH neodložno započne potrebne prekršajne postupke na prekršajnim sudovima.

Očekujemo brzi odgovor na naše pitanje.

Srdačan pozdrav!"

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci