Udruga Franak DORH-u prekršajno prijavila osam banaka

I.D./Varaždinske vijesti | 10.6.2016. u 08:06h | Objavljeno u Aktualno

Udruga Franak podnijela je 9. lipnja Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske prekršajne prijave protiv osam najvećih hrvatskih banaka u stranome vlasništvu zbog kršenja odredaba Zakona o potrošačkom kreditiranju te je o tome obavijestila javnost na konferenciji za medije koja je održana ispred sjedišta DORH-a.

Prijavljene su banke koje su bile tužene u kolektivnom sudskom procesu zbog toga što niti jedna od tih banaka nije najkasnije do 1. travnja 2014. ugovorila s potrošačima dužnicima fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata. Radi se o svim vrstama kredita, dakle i EURO, i kunskim i CHF kreditima. Za taj prekršaj nečinjenja, po zakonu je predviđena kazna od 80.000 do 200.000 kn za banku po svakom pojedinačnom prekršaju te od 10.000 do 50.000 kn za članove Uprava banaka koji su to bili na dan 1. travnja 2014.

- Udruga Franak je najprije izborila konverziju CHF kredita čime su CHF dužnici doslovno spašeni od dužničkoga ropstva, a novim aktivnostima usmjerenim prema DORH-u i prekršajnom progonu banaka Udruga Franak želi dati svoj doprinos i pomoći državi da se odupre bankarskim ucjenama arbitražom i sudskim postupcima putem Europske komisije te želi značajno pomoći u smanjenju državnoga deficita - priopćili su iz Udruge Franak.

- Činjenice su vrlo jednostavne, budući da niti jedna okrivljena banka nije niti s jednim svojim dužnikom u postojećim ugovorima o kreditima ugovorenima prije 1.1.2010. ugovorila fiksni dio kamate, svaka od tih banaka podliježe opisanome prekršajnom progonu. Udruga Franak zahtijeva od DORH-a promptne aktivnosti u smjeru istrage i prekršajnog postupanja na prekršajnim sudovima, prije svega radi izbjegavanja zastare prekršajnih postupaka, a ukoliko DORH ne postupi u skladu sa svojim ovlastima i obvezama, Udruga Franak postupit će vrlo direktno i legalno i prema DORH-u - ističu iz udruge.

- Uistinu žalosti činjenica da poslovne banke u stranome vlasništvu već dulje od 10 godina manipuliraju kamatnim stopama, a država tome još uvijek nije stala na kraj. Naglašavamo da banke manipuliraju kamatnim stopama u svim kreditima ugovorenim prije 1.1.2010. godine, bez obzira na valutu kredita, dakle u EURO kreditima, u kunskim kreditima i u CHF kreditima. Prema našim procjenama, radi se o najmanje 100.000 kredita u kojima nije ugovoren fiksni dio kamatne stope, pa iz toga proizlazi procjena potencijalnih kazni od 8 do 20 milijardi kuna za banke te od 1 do 5 milijardi kuna za odgovorne osobe u bankama, a ukoliko bi se kaznile kompletne uprave, iznos kazni značajno se povećava - napominju iz Udruge Franak.

Ističu kako jedino traže da DORH obavi svoju zakonsku dužnost, da istraži njihove tvrdnje i optuži banke na prekršajnim sudovima. Podsjetimo, Ustavni sud RH je odlučio 4. svibnja 2016. da su prekršajne odredbe temeljem kojih su prijave Udruge Franak podnesene u svemu ustavne, pa iz udruge ističu da nema niti najmanje zapreke za kažnjavanje banaka i odgovornih osoba u bankama.

- Dapače, s obzirom na tu odluku Ustavnoga suda, argumentaciju i dokaze priložene uz prijave, vrata za prekršajni progon banaka i punjenje državnog proračuna novcem nesavjesnih i nepoštenih banaka širom su otvorena - zaključuju iz udruge.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci