Udruga Franak: Banke medijskim spinovima zavaravaju javnost o gubicima uslijed konverzije Foto: ilustracija

Udruga Franak: Banke medijskim spinovima zavaravaju javnost o gubicima uslijed konverzije

I.D./Varaždinske vijesti | 5.5.2016. u 09:13h | Objavljeno u Aktualno

Udruga Franak krajem ožujka tražila je od Vlade RH da dostavi podatke o predarbitražnim zahtjevima banaka no, kako napominju iz Udruge, do danas iz Vlade RH nisu dobili nikakve konkretne podatke.

- Smatramo da se radi o iznimnom javnom interesu te da javnost ima pravo znati što to banke traže od Republike Hrvatske u zamjenu za odustajanje od arbitraže u Washingtonu, a isto tako smatramo da je potrebno poduzeti odlučne korake da se banke spriječi u njihovu nastojanju da od Republike Hrvatske iskamče novac koji im ne pripada. U skladu s time, Udruga Franak podržava nedavno predloženu Interpelaciju o radu Vlade Republike Hrvatske radi postupanja Vlade Republike Hrvatske u postupcima koji će se pred međunarodnim arbitražnim sudištima pokrenuti protiv Republike Hrvatske zbog donošenja Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o kreditnim institucijama - priopćeno je iz Udruge Franak.

Usto naglašavaju da interpelacija nije uperena protiv Vlade RH, nego je "usmjerena za dobrobit Republike Hrvatske te je u biti pomoć Vladi RH da učini bitne korake za ostvarivanje suvereniteta Republike Hrvatske u okvirima EU-a".

Iz udruge podsjećaju na svoje zahtjeve, a to je da Hrvatski sabor podržava rješenje za konverziju CHF kredita te da Vlada RH mora izvijestiti Sabor o učincima konverzije na hrvatsko gospodarstvo, kao i da Hrvatski sabor nakon ulaska Hrvatske u EU ne podržava vođenje investicijskih sporova na temelju dvostranih sporazuma s državama članicama EU-a o zaštiti ulaganja. Traže i da Sabor obveže Vladu RH na isticanje prigovora nenadležnosti međunarodnih arbitražnih sudišta za investicijske sporove s državama članicama EU-a te na pokretanje postupka za prestanak dvostranih ugovora sklopljenih između država članica EU-a i Republike Hrvatske.

- Udruga Franak sumnja i u medijske spinove o gubicima banaka od 7-8 milijardi kuna uslijed konverzije CHF kredita. HNB je u prvim projekcijama govorio o 3 do 4 milijarde kuna gubitka banaka, a ako se tome dodaju porezne olakšice gubitak se smanjuje za dodatnih 20%. Tek nakon dostavljenih izvještaja banaka o učincima konverzije, znat će se pravi iznosi smanjenja bivše CHF kreditne aktive hrvatskih banaka. Banke uz blagoslov HNB-a ponovo spinovima pokušavaju zavarati javnost, ali i Vladu RH o svojim „poteškoćama“ u vezi s konverzijom CHF kredita. Vlada RH i javnost u Republici Hrvatskoj ipak će uskoro saznati pravu istinu, a novi izvještaji o velikoj dobiti najvećih hrvatskih banaka u prvome kvartalu 2016. godine idu u prilog tvrdnjama da je konverzija bila pozitivna i za građane, i za banke, i za Republiku Hrvatsku te za njezino gospodarstvo u cjelini - napominju iz Udruge Franak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci