Udruga Franak: Banke i dalje nezakonito posluju, vlast tome mora stati na kraj Foto: ilustracija

Udruga Franak: Banke i dalje nezakonito posluju, vlast tome mora stati na kraj

I.D./Varaždinske vijesti | 2.4.2016. u 12:36h | Objavljeno u Aktualno

Udruga Franak uputila je Vladi Republike Hrvatske zahtjev da bez odgode obavijesti Udrugu Franak i javnost o tome koje su banke uputile dopis Vladi RH u vezi s potencijalnim arbitražnim postupkom pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu te koji su konkretni zahtjevi tih banaka poslani Vladi RH.

- Obveza je Vlade RH javno objaviti koja su konkretna traženja poslovnih banaka pošto se očito radi o potraživanjima banaka prema državnom proračunu, a čije skrivanje od javnosti predstavlja kršenje prava na pristup informacijama zajamčeno Ustavom RH te izaziva nepovjerenje u rad Vlade. Udruga Franak već je dala svoje mišljenje o problemu arbitraže pa ponovno javno iznosi svoj stav da je potrebno bez odgode propisati porez na aktivu bankama, čime će se izbjeći potencijalna šteta za Republiku Hrvatsku u slučaju da se pokrene niz arbitražnih postupaka u Washingtonu. Naša država na to ima legalno pravo. Bilo kakav ustupak bankama, nakon što je već učinjen ustupak u vidu porezne olakšice na dobit u iznosu razlike CHF i EURO glavnica nakon konverzije, bio bi neutemeljeni udar na proračun Republike Hrvatske, a samim time i potencijalno kazneno djelo uslijed svjesnog oštećenja proračuna Republike Hrvatske. Vlada RH mora pokazati svoju odlučnost, ne dopustiti nikakve nove bankarske manipulacije, a Udruga Franak pozdravlja pozitivne političke naznake djelovanja u tom smjeru - priopćili su iz Udruge Franak.

Iz udruge pritom upozoravaju na, kako navode, još uvijek prisutne nezakonitosti u radu banaka.

- Banke i dalje primjenjuju nezakonito povećane kamate u svim kreditima, banke su nezakonito odredile fiksne dijelove kamata početkom 2014. u kreditima u kojima to nije bilo ugovoreno, a tijekom konverzije CHF kredita banke su kroz anekse ugovora na neki način prisilile CHF dužnike da potpišu nezakonita povećanja kamata u euro kreditima te nezakonito određene fiksne dijelove kamata u euro kreditima - navodi se u priopćenju.

- Krajnje je vrijeme da se konačno stane na kraj svim bankarskim nezakonitostima, svijest o tome je javna i vlast na sve to ne smije više gledati kroz prste - zaključuju iz udruge i dodaju da je nužno hitno propisati metodologiju za određivanje fiksnih dijelova kamatnih stopa te metodologiju za vansudsko vraćanje preplaćenih kamata na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci