Udruga Franak traži odgovore od DORH-a, Vlade RH i viceguvernera HNB-a Bojana Frasa

V.V. | 27.12.2016. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

Udruga Franak poslala je danas otvoreno pismo-predstavku kojom traži odgovore od DORH-a, Vlade RH i viceguvernera HNB-a Bojana Frasa:

  • Kada će DORH konačno pokrenuti prekršajne postupke protiv banaka i tako potencijalno pomoći državi u kupnji INA-e?
  • Kada će DORH postupiti po kaznenoj prijavi Udruge Franak protiv guvernera HNB-a Vujčića?
  • Kada će Vlada RH pripremiti hitne izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju radi propisivanja metodologije za određivanje fiksnih kamatnih marži?
  • Kada će viceguverner HNB-a Bojan Fras iz moralnih razloga dati ostavku?

- Udruga Franak dostavila je DORH-u prijavu protiv osam najvećih banaka, jer te banke nisu sa svojim dužnicima u kreditima s promjenjivim kamatnim stopama ugovorile fiksni dio kamatne stope, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamatnih stopa. Banke su, umjesto da usklade i ugovore s dužnicima elemente PKS te elemente odredile samovoljno i van-ugovorno, za što su predviđene prekršajne kazne od 80 000,00 do 200 000,00 kn po svakome ugovoru za banku te od 10 000,00 do 50 000,00 kn za odgovornu osobu u banci. Ustavni sud je svojom odlukom, iz svibnja ove godine, kojom je odlučio da su odnosne prekršajne odredbe ustavne promijenio zakonski rok za to ugovaranje odnosno za usklađivanje sa zakonom sa 1. siječnja 2014. na 1. travnja 2014. To znači da će 1. travnja 2017. nastupiti zastara prekršajnog progona, stoga zahtijevamo od DORH-a odnosno od gospodina Cvitana da bez odlaganja obavijesti javnost što kani poduzeti u potencijalnome masovnom postupku protiv hrvatskih banaka u stranome vlasništvu. Napominjemo po stoti put da se tim prekršajnim postupcima može uprihoditi od 9 milijardi do 25 milijardi kuna u državni proračun, što smatramo izuzetno važnim u trenutku kada je Vlada RH odlučila vratiti INA-u u ruke Republike Hrvatske. Ukoliko DORH ne postupi kao odgovorni organ gonjenja, razmotrit ćemo koje su mogućnosti za sankcioniranje takvog neodgovornog pristupa velikome društvenom problemu – problemu masovnih manipulacija kamatnim stopama od strane osam najvećih banaka u RH - pojasnili su u Udruzi Franak prvo pitanje.

Što se tiče drugog pitanja, iz udruge Franak ističu kako je već godinu i pol dana prošlo od podnošenja kaznene prijave protiv guvernera Vujčića, pa smatramo da je krajnje vrijeme da se pokrenu potrebni postupci protiv guvernera Vujčića.

- Viceguverner Bojan Fras 7. studenoga 2016. u sabornici je odgovarajući na repliku zastupnika Aleksića, koji je prigovorio prisutnome guverneru Vujčiću zbog toga što nije prekršajno gonio banke odnosno zbog toga što je odbio prijaviti banke prekršajnim sudovima, rekao da HNB nije nadležan prekršajno goniti banke – što jednostavno nije istina, jer je HNB državno tijelo s javnim ovlastima koje je po Zakonu o potrošačkom kreditiranju upravo određeno kao netko tko je dužan po tome zakonu postupati u smislu nadzora postupanja po tome zakonu, a drugo ustvrdio je da su banke morale samo definirati, a ne i ugovoriti parametre, pozivajući se čak na odluku Ustavnoga suda koja upravo suprotno govori o tome da su prekršajne odredbe zbog neugovaranja parametara na temelju članka 11.a stavka 5. ZPK-a – USTAVNE, i da ih neće ocjenjivati. Osim toga njegove tvrdnje narušavaju obvezno-pravna načela o volji dviju ugovornih strana te odredbe članka 1022. Zakona o obveznim odnosima koje su decidirane i govore o tome kako se uvjeti vraćanja kredita moraju ugovoriti pisanim putem – dakle, ako se nešto nakon što je ugovor već ugovoren u ugovoru mijenja, onda to nije moguće nikako drugačije nego novim ugovorom odnosno dodatkom postojećeg ugovora. Smatramo da pravnik koji predstavlja HNB i govori takve neistine javno u zakonodavnom tijelu RH mora iz moralnih razloga dati neopozivu ostavku - zaključuju.

Označeno u