Udruga Agro Kneginec organizirala predavanje za poljoprivrednike Foto: Općina Gornji Kneginec

Udruga Agro Kneginec organizirala predavanje za poljoprivrednike

I.D./Varaždinske vijesti | 7.3.2017. u 10:13h | Objavljeno u Aktualno

Novoosnovana udruga Agro Kneginec, u suradnji s Poljoprivrednim institutom Osijek, organizirala je edukativni seminar za proizvođače poljoprivrednih proizvoda u općini Gornji Kneginec.

Teme seminara bile su unapređenje i poboljšanje poljoprivredne proizvodnje, odabir sjemenskog materijala, pravilna upotreba pesticida i herbicida te gnojidba u poljoprivrednoj proizvodnji. Seminar je održao dipl. ing. agr. Ksaver Grudiček koji je proizvođačima poljoprivrednih proizvoda skrenuo posebnu pažnju na odabir novih vrsta sjemena i važnost podneblja.

- Budući da su razlike u prinosima zbog kvalitete i strukture tla, a zbog naglih klimatskih promjena koje su u zadnjih nekoliko godina nanijele velike štete u poljoprivredi došlo je i do promjene tehnologije bavljenja poljoprivredom - naglasio je.

Istaknuto je da se zaštita biljaka ne obavlja po visokim temperaturama i odjednom s ukupnom količinom preparata, već da se obavezno obavi u dva ciklusa u sedam dana zbog boljeg efekta zaštite. Također je naglašeno da se gnojidba poljoprivrednih kultura mineralnim gnojivima treba provoditi u nekoliko navrata i to najčešće istovremeno s izvođenjem ostalih agrotehničkih zahvata.