Udruga 7. gardijske brigare PUMA: Krajnje je uvredljivo organizirati nastup Bajage

vv | 15.8.2018. u 16:22h | Objavljeno u Aktualno

Mi kao branitelji borili smo se za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku - demokratsku u smislu da svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje, kao i pjevati i slušati što želi, ali da se pritom poštuju drugi, bez da ih se vrijeđa i ponižava, navode u Udruzi PUMA u priopćenju povodom skorog koncerta Momčila Bajagića Bajage u Varaždinu, točnije prvog dana Špancirfesta, koji počinje u petak.

- Nije nam namjera nametati neke zabrane, ali kao branitelji i građani imamo pravo na svoje stajalište, a još više na poštovanje kakvo imaju svi veterani u demokratskim zemljama. Smatramo da je krajnje uvredljivo za sve Varaždinke i Varaždince, a posebice za hrvatske branitelje, organizirati nastup srpskog pjevača Momčila Bajagiča-Bajage, koji je tijekom Domovinskog rata zajedno s ostalim izvođačima iz Srbije otvoreno podupirao velikosrpsku agresiju na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske, vele u Udruzi u kojoj podsjećaju da Bajaga nije jedini koji je nastupao na okupiranom hrvatskom području.

-Prije 23. godine u Varaždinu dočekani smo kao heroji koje se slavilo, bacalo cvijeće, a danas izgleda kao da se sve to zaboravilo. Vrijedi li danas netko tko dolazi na jedan dan u Varaždin kako bi animirao ljude više nego što vrijede živi heroji, ranjenici i zarobljenici koji su branili iste te ljude prije 23. godine?

Danas kada se zna kako je dotični svojim pjesmama veličao četništvo i ljude koji su ubijali po našoj zemlji, potrebno je zapitati se kakav primjer dajemo sami sebi, našim braniteljima i njihovim obiteljima, našim mladima koje je potrebno učiti kako se teško stvarala naša domovina?
Danas kada su odnosi sa Srbijom sve gori jer njihova politika ni dan danas nije se promijenila prema Hrvatskoj, a mi se opet kao kroz povijest međusobno svađamo, i to radi jednog pjevača.

Štoviše, promislimo o osjećajima obitelji 175-orice poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i obitelji civila ubijenih prilikom oslobađanja grada Varaždina, županije i diljem Lijepe Naše koje zasigurno ne žele slušati repertoar dotičnog nad grobovima svojih sinova, muževa, očeva....
Ponavljamo još jednom, nismo ni za kakve zabrane, no neki red i poštovanje bi trebao postojati.

Jer, ukoliko sami sebe ne poštujemo, što možemo očekivati od drugih, opravdano ukazuju varaždinski branitelji u vezi Bajage koji je, za razliku od onih u Srbiji koji su se protivili ratu, pjevao u Kninu među pobunjenicima i okupatorima, kojima je posvetio i pjesme.