Učenik prozvao Kišića i u zapisniku koji je sastavila - Pomahač

| 20.1.2017. u 18:13h | Objavljeno u Aktualno

Učenik Srednje škole Ludbreg, koji je jučer, zajedno s ocem, prozvao predsjednika varaždinskog SDP-a i dožupana Alena Kišića kao osobu koja je utjecala na to da istupi u javnost u vezi zbivanja u Općoj bolnici Varaždin, i ranije je prozivao SDP-ovog kandidata za varaždinskoga gradonačelnika. To smo zaključili nakon provjere autentičnosti dokumenta naslovljenog „Zapisnika o razgovoru s učenikom“, koji nosi datum 30. studeni 2016., a dostavljen je danas na više adresa, među kojima su i one varaždinskih medija.

Bez potpisa

U zaprimljenom dokumentu, koji nema oznake urudžbiranja i vlastoručni potpis razrednice, navodi se da je učenik pozvan na razgovor k razrednici  prof. Ivana Pomahač, ujedno županijskoj vijećnici, najprije laburista, a onda SDP-a. Sastanku je bila nazočna i stručna suradnica – pedagoginja, i to zbog „novonastalih problema“.  Podsjeća se, naime, da je učeniku u listopada već izrečena opomena zbog 7 sati neopravdanih, ali je i dalje izostajao s nastave, pa će mu biti izrečeni ukor. Umjesto da promjeni ponašanje, kako se ukazuje, učenik je u jednom ugostiteljskom objektu zaprijetio da će „vidjeti svoje jer on ima slike i poruke koje će dati novinarima kad za to dođe vrijeme.“

- Budući da se prema članku 3. stavku 5. Pravilnika objavljivanje materijala elektroničkim ili drugim putem, a koji za posljedicu imaju povredu ugleda, časti i dostojanstva druge osobe smatraju osobito teškim neprihvatljivim ponašanjima iz stavka 1. ovoga članka koje za sobom povlači najtežu pedagošku mjeru Isključenja iz škole, a učenik već ima niz problema u ponašanju od protekle školske godine (vidi učenički dosje), smatrala sam potrebnim istražiti uzrok njegova ponašanja i učestalog ponavljanja ovakvih prekršaja te sam ga odvela na razgovor kod pedagoginje, stoji u zaprimljenom dokumentu.

U početku, kako se nastavlja, učenik nije želio odgovoriti zbog čega se ovako ponaša, ali kada je upozoren da izricanje teških pedagoških mjera povlači za sobom i službenu prijavu nadležnom Centru za socijalnu skrb, učenik se uplašio te priznao da je od ožujka 2016. godine bio pod utjecajem starije osobe iz Ludbrega koja obnaša visoku političku funkciju u Varaždinskoj županiji, a koja je tražila od njega da ju oblate.

Autentično ili podmetanje?

Je li ovo autentičan dokument ili se radi tek o nečijoj dobro smišljenoj manipulaciji u cilju da se već sada iz izborne utrke izbaci varaždinski dožupan i predsjednik varaždinskog SDP-a Alen Kišić? Ako je dokument autentičan, jesu li navodi u njemu točni?

Iako smo to pokušavali prije svega od nje doznati, do prof. Pomahač nismo uspjeli doći. Međutim, učenik tvrdi da je dokument tj. zapisnik autentičan, a razgovarali smo i s ravnateljem Srednje škole Ludbreg Josipom Zdelarom, kao i dožupanom i kandidatom SDP-a za varaždinskoga gradonačelnika Alenom Kišićem.

- Zapisnika razgovora s učenikom postoji, ali je pitanje što vi to imate, budući da nema nikakav urudžbeni broj i potpis, upozorio nas je ravnatelj, dodajući da je čuo kako postoji više verzija zapisnika jer ga zovu sa svih strana.

Posebno je naglasio kako nakon zapisnika, koji sadrži i neke političke insinuacije, poduzeto sve što nalaže zakon.

-Poručio sam im da iz škole trebaju maknuti političke stvari, a sve snage usmjeriti da bi učenik završio školovanje, ukazuje Zdelar u vezu učenika koji zadnje dvije godine ima teškoće u školi.

Kišić sve prijavio

Budući da je ovaj tjedan, umjesto da se stvari smire, došlo do nove eskalacije, ravnatelja smo pitali bi li možda trebalo učenicima, ali i učiteljima, zabraniti ili barem preporučiti da se ne bave aktivnom politikom, odnosno da barem ne ulaze u političke stranke.

- Teško je to provesti jer su zajamčene političke slobode koje su dio ljudskih prava, upozorio nas je Zdelar, koji je posebno zgrožen pokušajima da se i njega uvuče u ovu nesvakidašnju situaciju koju bi trebala razriješiti nadležna tijela, i to što prije.

S obzirom da nije vidio dokument dostavljen medijima, odnosno zapisnik, varaždinski dožupan i predsjednik varaždinskog SDP-a Alen Kišić nije mogao komentirati njegov sadržaj, ali ne dvoji što je po srijedi kod ranijeg istupa učenika i njegovog oca, pa je zbog toga podnio prijavu.

- Kao sto sam i najavio, danas sam sukladno Zakonu o sudovima za mladež Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu predao prijedlog za pokretanje postupka protiv moalodobnog F. B. radi osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela klevete na moju štetu. Isto tako, moj odvjetnik poduzima pravne korake u moju zaštitu i protiv oca malodobnog učenika. Nadam se sto brzoj istrazi i otkrivanju istine tko stoji iza ove namještaljke, kratko je poručio Kišić.