U županiji više nema oboljelih od koronavirusa: Vugrin zahvalio svim operativnim snagama i volonterima

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.6.2020. u 17:21h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj više nema niti jedne osobe zaražene koronavirusom. Prvi slučaj zabilježen je u noći s 1. na 2. ožujka, a zadnji slučaj bio je 4. svibnja. Od početka epidemije je samo u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije obavljeno više od 3.300 testiranja na koronavirus, u COVID-19 ambulanti Doma zdravlja obrađeno je više od 2.500 građana, a PU varaždinska je obavila više od 2.500 provjera osoba u mjeri samoizolacije.

Rezime borbe protiv koronavirusa iznio je predsjednik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin u ponedjeljak, 1. lipnja, na 79. sjednici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije na kojoj je, uz župana Radimira Čačića i zamjenika Tomislava Paljaka, prisustvovao pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, kao i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić.

- Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da u Varaždinskoj županiji epidemiološka situacija bude pozitivna, a čime smo spriječili da dođe do eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Koliko je rada i truda uloženo, govori već podatak da je operativni centar Županijskog stožera građanima na raspolaganju bio svih sedam dana u tjednu, službenici su kontinuirano odgovarali na telefonske pozive, kao i na više od 1.500 mailova. Veliki posao obavio je Županijski zavod za javno zdravstvo zajedno s Epidemiološkom službom, koja je educirala, nadzirala i mapirala osobe zaražene koronavirusom, više od 300 njihovih bliskih kontakata, provela 60 ciljanih dezinfekcija, a 30. ožujka pokrenuta su i testiranja. Obavljeno je više od 3.000 testiranja na koronavirus, pri čemu je sredinom svibnja uvedeno i komercijalno testiranje. Veliki posao obavljen je i u Općoj bolnici Varaždin u kojoj su se liječile sve osobe oboljele od koronavirusa, a uzeto je više od 2.000 briseva – istaknuo je Vugrin.

Više od 140.000 kirurških maski, 7.000 zaštitnih maski, 16.000 zaštitnih ogrtača i druge opreme distribuirano je putem Županijskog stožera za ustanove u sustavu socijalne skrbi, operativne snage civilne zaštite i lokalne stožere.

- Županijski Upravni odjel za zdravstvo je zajedno s državnim inspektorima, inspektorom civilne zaštite, predstavnicima Centra za socijalnu skrb i PU varaždinske uspostavio tim za kontrolu ustanova socijalne skrbi. Riječ je o domovima za starije, obiteljskim domovima i drugim ustanovama koje skrbe o više od 2.500 korisnika iz najranjivije skupine. Više od 40 ustanova je kontrolirano više puta, a evidentirano je više od 140 manjih nepravilnosti – naveo je Vugrin.

Zahvalio je Društvu Crvenog križa Varaždinske županije, gradskim društvima Crvenog križa, Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, koji su sudjelovali u dostavi više od 8.600 toplih obroka za 620 osoba, odnosno u provođenju mjera zaštite i dostavi osobne zaštitne opreme, podjeli lijekova i ostalih potrepština.

- Zahvaljujem i PU varaždinskoj koja je provjerila više od 2.500 osoba u mjeri samoizolacije, 1.719 osoba je zatekla bez propusnica, a bilo je tu i 128 kršenja mjera samoizolacije. Sve to pokazuje da je riječ o velikom sustavu iza kojeg stoji veliki trud brojnih ljudi, među kojima su i volonteri. Svi oni su radili u noćnim satima, vikendima i bili su na raspolaganju 24 sata, čime su dali svoj doprinos da rezultat borbe protiv koronavirusa bude ovako zadovoljavajući. Velika hvala još jednom svima, a svima ujedno želim poručiti da i dalje pazite na sebe i druge – poručio je Vugrin.

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut istaknuo je da je riječ jednom od sastanaka koje redovito održavaju više od 90 dana sa stožerima svih županija.

- Varaždinska županija i Stožer civilne zaštite su zajedno sa svim svojim operativnim snagama civilne zaštite te drugim snagama posao odradili na zahtijevanoj razini. Sve dane zadaće i odluke Nacionalnog stožera županijski i lokalni stožeri su uspješno provodili i zato danas imamo ovako dobru statistiku – istaknuo je Trut i zahvalio Županijskog stožeru i svim operativcima iz Varaždinske županije.

Galerija slika