U županiji više nema oboljelih od koronavirusa: Vugrin zahvalio svim operativnim snagama i volonterima

U Varaždinskoj više nema niti jedne osobe zaražene koronavirusom. Prvi slučaj zabilježen je u noći s 1. na 2. ožujka, a zadnji slučaj bio je 4. svibnja. Od početka epidemije je samo u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije obavljeno više od 3.300 testiranja na koronavirus, u COVID-19 ambulanti Doma zdravlja obrađeno je više od 2.500 građana, a PU varaždinska je obavila više od 2.500 provjera osoba u mjeri samoizolacije.

Rezime borbe protiv koronavirusa iznio je predsjednik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin u ponedjeljak, 1. lipnja, na 79. sjednici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije na kojoj je, uz župana Radimira Čačića i zamjenika Tomislava Paljaka, prisustvovao pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, kao i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić.

- Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da u Varaždinskoj županiji epidemiološka situacija bude pozitivna, a čime smo spriječili da dođe do eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Koliko je rada i truda uloženo, govori već podatak da je operativni centar Županijskog stožera građanima na raspolaganju bio svih sedam dana u tjednu, službenici su kontinuirano odgovarali na telefonske pozive, kao i na više od 1.500 mailova. Veliki posao obavio je Županijski zavod za javno zdravstvo zajedno s Epidemiološkom službom, koja je educirala, nadzirala i mapirala osobe zaražene koronavirusom, više od 300 njihovih bliskih kontakata, provela 60 ciljanih dezinfekcija, a 30. ožujka pokrenuta su i testiranja. Obavljeno je više od 3.000 testiranja na koronavirus, pri čemu je sredinom svibnja uvedeno i komercijalno testiranje. Veliki posao obavljen je i u Općoj bolnici Varaždin u kojoj su se liječile sve osobe oboljele od koronavirusa, a uzeto je više od 2.000 briseva – istaknuo je Vugrin.

Više od 140.000 kirurških maski, 7.000 zaštitnih maski, 16.000 zaštitnih ogrtača i druge opreme distribuirano je putem Županijskog stožera za ustanove u sustavu socijalne skrbi, operativne snage civilne zaštite i lokalne stožere.

- Županijski Upravni odjel za zdravstvo je zajedno s državnim inspektorima, inspektorom civilne zaštite, predstavnicima Centra za socijalnu skrb i PU varaždinske uspostavio tim za kontrolu ustanova socijalne skrbi. Riječ je o domovima za starije, obiteljskim domovima i drugim ustanovama koje skrbe o više od 2.500 korisnika iz najranjivije skupine. Više od 40 ustanova je kontrolirano više puta, a evidentirano je više od 140 manjih nepravilnosti – naveo je Vugrin.

Zahvalio je Društvu Crvenog križa Varaždinske županije, gradskim društvima Crvenog križa, Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, koji su sudjelovali u dostavi više od 8.600 toplih obroka za 620 osoba, odnosno u provođenju mjera zaštite i dostavi osobne zaštitne opreme, podjeli lijekova i ostalih potrepština.

- Zahvaljujem i PU varaždinskoj koja je provjerila više od 2.500 osoba u mjeri samoizolacije, 1.719 osoba je zatekla bez propusnica, a bilo je tu i 128 kršenja mjera samoizolacije. Sve to pokazuje da je riječ o velikom sustavu iza kojeg stoji veliki trud brojnih ljudi, među kojima su i volonteri. Svi oni su radili u noćnim satima, vikendima i bili su na raspolaganju 24 sata, čime su dali svoj doprinos da rezultat borbe protiv koronavirusa bude ovako zadovoljavajući. Velika hvala još jednom svima, a svima ujedno želim poručiti da i dalje pazite na sebe i druge – poručio je Vugrin.

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut istaknuo je da je riječ jednom od sastanaka koje redovito održavaju više od 90 dana sa stožerima svih županija.

- Varaždinska županija i Stožer civilne zaštite su zajedno sa svim svojim operativnim snagama civilne zaštite te drugim snagama posao odradili na zahtijevanoj razini. Sve dane zadaće i odluke Nacionalnog stožera županijski i lokalni stožeri su uspješno provodili i zato danas imamo ovako dobru statistiku – istaknuo je Trut i zahvalio Županijskog stožeru i svim operativcima iz Varaždinske županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.