ilustracija

U županiji 75 novih slučajeva zaraze, više od pola s nepoznatim izvorom, 1 novi na respiratoru

Varaždinske vijesti | 22.10.2020. u 12:12h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testiran je 341 uzorak. Što se tiče izvora zaraze, u 35 slučajeva se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 40 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. Tri nove osobe su hospitalizirane, a jedna nova osoba je stavljena na respirator.

- I dalje se ponavlja situacija da se ne registriraju svi bliski kontakti pozitivnih osoba, odnosno osobe koje bi prema epidemiološkim parametrima trebalo staviti u mjeru samoizolacije, a što dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi i da se kontinuirano povećava broj oboljelih. – ističu iz Stožera.

- Ponovno naglašavamo da bez sudjelovanja stanovništva nećemo uspjeti zaustaviti ovaj izrazito negativni trend. Posljedica će biti brzo urušavanje kvalitete zdravstvene skrbi zbog sve učestalijeg ispadanja zdravstvenog osoblja na svim razinama pa zbog toga pacijenti neće na vrijeme dobiti svoju dijagnostiku, liječenje i terapiju. Posljedično će se zbog toga povećati smrtnost u drugim kroničnim nezaraznim bolestima, a prave razmjere toga ćemo vidjeti tek za koju godinu. – poručuje načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Trenutno se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 28 osoba, 27 osoba je s težom kliničkom slikom, od čega je 25 osoba na kisiku, a dvije su na respiratoru. Zbog potrebe zbrinjavanja sve većeg broja pacijenata s težom kliničkom slikom u Općoj bolnici Varaždin, iz zgrade interne se dva odjela premještaju u druge zgrade u krugu bolnice.

Zbog povećanja broja pozitivnih unutar bolničkog osoblja, povećanja broja djelatnika u mjeri samoizolacije, ali i činjenice da je došlo do obustave lijekova, Opća bolnica Varaždin provodi daljnju reorganizaciju, koja se očituje tako što će određene ambulante prestati s radom, te će se većina ne hitnih operacija odgoditi.

S obzirom da imamo evidentirano i 25 novih otpuštanja s kućnog liječenja, ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 338. Na liječenju kod kuće trenutno ih je 310. Postupanja su bila u dvije osnovnoškolske i jednoj srednjoškolskoj ustanovi, zbog čega je više razreda prešlo na online nastavu, a dodatno su zbog detekcije pozitivnih osoba u obradi dvije svadbene svečanosti održane proteklog vikenda.

Od početka pandemije imamo evidentirano 695 slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga je samo u posljednjih 7 dana 323. Samo za usporedbu, njemački Robert Koch Institut prelazak granice od 50 novih slučajeva na 100.000 stanovnika unutar 7 dana smatra kritičnim. Varaždinska županija je na 190. Štoviše, u cijeloj Njemačkoj svega 2 okruga imaju više od 190 novih slučajeva unutar 7 dana na 100.000 stanovnika.

Graf koji pokazuje razvoj epidemiološke situacije u Varaždinskoj županiji

korona22102020.JPG