U županiji 19 novih slučajeva, od ponedjeljka cijepljenje cjepivom AstraZenece i Moderne Foto: VV arhiva / ilustracija

U županiji 19 novih slučajeva, od ponedjeljka cijepljenje cjepivom AstraZenece i Moderne

I.D./Varaždinske vijesti | 12.2.2021. u 10:43h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom te su u posljednjih tjedan dana time zabilježena ukupno 122 nova slučaja. Sedmodnevna incidencija tako iznosi 73, a 14-dnevna incidencija iznosi 161 slučaj na 100.000 stanovnika.

- U posljednja 24 sata testiran je 241 uzorak, pri čemu je udio pozitivnih uzoraka 8 posto. Na bolničkom liječenju su 62 osobe s težom kliničkom slikom, 26 osoba je na odjelu infektologije i drugim odjelima u varaždinskoj bolnici, dvije osobe su u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 30 ih je u Klenovniku te 4 u Novom Marofu. Posljednji put smo ovako mali broj hospitaliziranih i osoba na respiratoru imali dalekog 27. listopada. Dakle, prošlo je 108 dana pa je vidljivo koliko dugo se patimo s repovima iz studenog i prosinca - rekao je danas načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

- Nažalost, tijekom 24 sata imamo evidentirane i četiri preminule osobe pozitivne na koronavirus. Ukupno je dosad evidentirano 14.975 osoba pozitivnih na Covid-19, a trenutno je aktivnih 138 slučajeva - dodao je.

Podsjetio je da je na sjednici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije u srijedu donesena preporuka osnivačima i ravnateljima osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova na području Varaždinske županije da se nastava sljedeća dva tjedna nastavi na dosadašnji način, što znači da će za učenike osnovnih škola od 1. do 8. razreda nastava biti po modelu A (u školi), a za učenike srednjih škola nastava po modelu C (na daljinu), izuzev za učenike završnih razreda strukovnih škola i maturante, učenike koji su obvezni obavljati stručnu praksu u školama i kod poslodavca i za učenike Glazbene škole u Varaždinu kod izvođenja individualne nastave za koje je nastava moguća po modelu A (u školi).

- Drugi zaključak je bio da se neće tražiti dodatne nužne epidemiološke mjere za područje Varaždinske županije, nego će vrijediti mjere koje nacionalni stožer donosi za područje cijele Hrvatske. Dovoljno smo blizu nacionalnom prosjeku, iako nam je 7-dnevna incidencija 20 posto lošija, te je na razini Njemačke, gdje su striktnije mjere, dok nam je broj hospitaliziranih 60 posto lošiji - rekao je Vugrin.

Istaknuo je da su danas stigle prve doze cjepiva AstraZenece i Moderne u Varaždinsku županiju, a riječ je o 700 doza AstraZenece i 400 doza Moderne.

- Cjepivo će od danas biti distribuirano liječnicima obiteljske medicine te će svi obiteljski liječnici do ponedjeljka imati određeni broj cjepiva. U županiji imamo 85 liječnika obiteljske medicine. Cjepivo je pakirano tako da se iz jedne bočice dobije 10 doza te ispada da će svaki liječnik dobiti po jednu bočicu, odnosno deset doza. Svega određeni broj liječnika će imati na raspolaganju dvije bočice, odnosno mogućnost da cijepi 20 svojih najkritičnijih pacijenata. Za razliku od Pfizera, čije se cjepivo mora čuvati na niskim temperaturama, cjepivo Moderne i AstraZenece se može čuvati na 2-8°C u frižideru, tijekom mjesec dana, pa je lakše organizirati cijepljenje - pojasnio je Vugrin.

Poručio je građanima je da se svakako predbilježe za cijepljenje kod svojih liječnika obiteljske medicine.

- Timovi Zavoda vjerojatno će se uključiti u cijepljenje u trećoj fazi, kada će se procjepljivati radno aktivno stanovništvo i kad će dolaziti veće količine cjepiva. Za idući tjedan u najavi imamo 900 doza AstraZenece, 600 doza Moderne i 1.518 doza Pfizera, koji se još uvijek koristi za cijepljenje prve skupine, a to su korisnici domova za starije i zdravstveni djelatnici. Druga doza se kod Pfizera daje nakon 3-6 tjedana, Moderna nakon 4-6 tjedana, a AstraZeneca nakon 8-12 tjedana. Sva cjepiva su 100 posto učinkovita u sprječavanju teže kliničke slike, slijedom toga i smrtnog ishoda bolesti - rekao je Vugrin.

- Ove brojke su definitivno premale. Nemamo još nikakve brojke za ožujak, ali nadamo se da će količine sukcesivno rasti i da će u ožujku stići veće količine cjepiva. Mi smo spremni te možemo nekoliko desetaka tisuća cjepiva u mjesec dana primijeniti - napomenuo je.

Inače, dosad je Pfizerom cijepljeno 1.360 zdravstvenih djelatnika, od toga 95 posto s drugom dozom, te oko 1.300 korisnika domova za starije i nemoćne, od kojih preko 80 posto s drugom dozom.