U Zelendvoru potpisani ugovori o zakupu lovišta

U Zelendvoru potpisani ugovori o zakupu lovišta Foto: Varaždinska županija

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i predstavnici lovozakupnika potpisali su u petak 10. lipnja u Zelendvoru ugovore kojima se zaključuje zakup lovišta na novo desetogodišnje razdoblje.

Župan Štromar i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak ujedno su potpisali Sporazum o načinu osiguravanja financijskih sredstava za uredno izvršenje zakupa zajedničkih lovišta na području Varaždinske županije. Tom prilikom Štromar je podsjetio da se na nekoliko posljednjih sjednica Županijske skupštine govorilo o zakupu lovišta zbog tadašnjih pojedinih odredbi u Zakonu.

- Primjena takvih odredbi priječila je potpisivanje sporazuma s pojedinim lovačkim udrugama koje su eventualno imale sudske procese, ali je u međuvremenu Ustavni sud poništio te članke u Zakonu što je olakšalo i omogućilo potpisivanje ugovora s trideset lovačkih udruga koje su i proteklih deset godina bile lovozakupnici - istaknuo je župan Štromar te dodao kako su sva sredstva koja lovačke udruge uplate u županijski proračun natrag vraćena tim udrugama.

Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak istaknuo je kako će Hrvatski lovački savez, kao krovna organizacija, dati svoju pokretnu i nepokretnu imovinu kao garanciju za sva svoja lovačka društva u Hrvatskoj, kojih je 1056.

- Donošenjem Zakona o lovstvu predviđeno je da lovačka društva, odnosno osobe koje upravljaju lovištem, moraju dati bankarsku garanciju za tzv. izvršenje lova. U dogovoru s Državnim odvjetništvom uspjeli smo se nametnuti kao krovna organizacija i ponudili smo imovinu Saveza kao garanciju, naravno ako to županije prihvate - pojasnio je Dečak dodavši kako mu je drago što je i Varaždinska županija to prihvatila jer se na taj način rasterećuju lovačka društva.

Podsjetimo, na području Varaždinske županije formirano je 30 zajedničkih otvorenih lovišta. Nakon potpisivanja ugovora o zakupu lovišta svaki lovoovlaštenik dužan je izraditi  lovnogospodarsku osnovu, tj. program uzgoja divljači kojim je propisano gospodarenje lovištem koje obuhvaća uzgoj, zaštitu, lov i korištenje divljači i njezinih dijelova te prisustvo zaštićenih vrsta. U gospodarenju lovištem, lovoovlaštenici su dužni pridržavati se Zakona o lovstvu, te propisanih propisa vezanih za lovstvo te poštivanje odredbi ugovora. Na ovaj način Varaždinska županija dala je mogućnost svim lovačkim društvima i lovcima koji su dosad obavljali čuvanje lovišta i bili u zakupu, da to nastave i dalje i da vode brigu o divljači i prirodi.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Ivan Kutnjak te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.