U veljači prvu "nacionalnu mirovinu" dobilo i 114 korisnika iz Varaždinske županije Foto: ilustracija

U veljači prvu "nacionalnu mirovinu" dobilo i 114 korisnika iz Varaždinske županije

| 27.2.2021. u 10:39h | Objavljeno u Aktualno

Prva isplata nacionalne naknade za starije osobe, za siječanj 2021., počela je 17. veljače. Riječ je o mjesečnoj naknadi od 800 kuna koju mogu dobiti hrvatski državljani stariji od 65 godina koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu.

>> HZMO od 15. prosinca zaprima zahtjeve za nacionalnu naknadu za starije osobe

U prvoj isplati "nacionalnu mirovinu" dobit će 3.091 korisnik (64,54% žena i 35,46% muškaraca), za što je osigurano 2.195.146,08 kuna iz državnog proračuna. Do 31. siječnja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprimio je 6.822 zahtjeva, od čega je još u obradi bilo 1.507 zahtjeva koje nije bilo moguće riješiti zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva (IBAN, odjava s osiguranja, i sl.). Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput duljine prebivališta u Hrvatskoj, iznosu prihoda po članu kućanstva i sl.

Kako doznajemo iz HZMO-a, u Područnoj službi u Varaždinu do 18. veljače zaprimljeno je 435 zahtjeva, a na isti datum u Hrvatskoj je zaprimljeno 7.468 zahtjeva. "Nacionalnu mirovinu" za siječanj 2021. dobit će 114 korisnika iz Varaždinske županije, odnosno 47 muškaraca i 67 žena. Prosječna dob korisnika je 75 godina.

Inače, najviše korisnika dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije, Osječko-baranjske, Zagrebačke, Grada Zagreba i Koprivničko-križevačke županije, a najmanje iz Ličko-senjske, Karlovačke i Međimurske županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci