U Varaždinu značajan međunarodni skup o ljevarstvu

Varaždinske vijesti | 3.3.2023. u 11:38h | Objavljeno u Aktualno

„Proizvodnja odljevaka od željeznih lijevova i AL legura u pješčanim i trajnim kalupima“ naziv je znanstveno-stručnog seminara koji se danas održava u varaždinskom hotelu Turist.

Na početku tog skupa koji je u organizaciji Hrvatskog udruženja za ljevarstvo u Varaždinu okupio 115 stručnjaka iz 11 zemalja, goste je pozdravio gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj:

- Kao gradonačelnik sam u prilici govoriti na početku raznih međunarodnih konferencija i skupova, no danas sa posebnim zadovoljstvom govorim na početku ovog skupa jer se radi o međunarodnom skupu i temi koja je povezana s realnim sektorom, dakle s proizvodnjom. Uspješna, moderna industrijska proizvodnja, pogotovo kada se radi o vašoj ljevarskoj branši, pridonosi ekonomskoj stabilnosti društva jer otvara radna mjesta i osigurava konstantan prihod koji pak osnova za kulturnu i svaku drugu nadgradnju. Zahvalan sam Hrvatskom udruženju za ljevarstvo što je odabrala upravo Varaždin za mjesto održavanja skupa. Iako se Varaždin ponosi svojom poviješću i tradicijom, kao barokna, kulturna prijestolnica Hrvatske, Varaždin je istovremeno industrijski grad koji nastoji hvatati korak s europskim trendovima. – rekao je gradonačelnik te dodao primjer Metalske industrije Varaždin kojoj predstoji veliko ulaganje s njemačkim partnerom.

Goste su pozdravili i Milorad Vasilić, predsjednik Hrvatskog udruženja za ljevarstvo te Dragutin Gložinić, predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin.

Uvodno predavanje održala je Marija Šutina iz Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore.

Galerija slika