FOTO U Varaždinu prvi put održana svečana prisega osoba koje su dobile hrvatsko državljanstvo Foto: PU varaždinska

FOTO U Varaždinu prvi put održana svečana prisega osoba koje su dobile hrvatsko državljanstvo

Varaždinske vijesti | 6.1.2022. u 13:10h | Objavljeno u Aktualno

U srijedu, 5. siječnja, u prostorijama Policijske uprave varaždinske održano je prvi put svečano polaganje prisege za primanje osoba koje su stekle uvjete za dobivanje hrvatskog državljanstva.

Sukladno Pravilniku o načinu i postupku davanja svečane prisege, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović donio je odluku kojom ovlašćuje osobe koje će voditi svečanost davanja prisege za osobe koje stječu hrvatsko državljanstvo prirođenjem.

Nakon hrvatske himne u svečanoj prigodi, voditelj Službe zajedničkih i upravnih poslova Policijske uprave varaždinske Siniša Brkinjač je kao ovlaštena osoba srdačno pozdravio sve prisutne koji su stekli hrvatsko državljanstvo i na tome im iskreno čestitao te uputio nekoliko prigodnih riječi o značaju primanja u državljanstvo, kako bi bili svjesni svojih prava, ali i obaveza koje ovim činom stječu i preuzimaju.

- Državljanstvo je poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli. Općom deklaracijom o ljudskim pravima utvrđeno je pravo svakog pojedinca na državljanstvo, a time i opće opredjeljenje da svaka osoba, bez obzira gdje se nalazila, treba posjedovati pravnu poveznicu s nekom državom. Pri tome je pravo svake države da propiše uvjete za ostvarivanje prava na njezino državljanstvo, vodeći računa da oni koji ga stječu prihvaćaju vrijednosti koje ta država promovira i štiti - istaknuto je tom prigodom.

- Isto tako, kao država koja je za svoju dugo željenu i teško stečenu državnost položila velike žrtve, obvezna je kroz propise o stjecanju državljanstva osigurati da pravo na njega ostvare oni koji poznaju, prihvaćaju i poštuju njezine vrijednosti, povijest, kulturu, tradiciju, jezik i običaje, te koji će svojim radom doprinositi njezinom napretku - naglašeno je na svečanosti.

Nakon toga pojedinačno su prisegnula dva muškarca, državljani Bosne i Hercegovine, jedan muškarac državljanin Sudana i jedan muškarac državljanin Velike Britanije, sljedećom prisegom:

"Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj".

- Imajući na umu često dirljiva i emotivna obrazloženja razloga podnošenja zahtjeva za državljanstvo, koja svjedoče o privrženosti Republici Hrvatskoj i svemu što ona predstavlja, vjerujem da ćete svoje novostečeno hrvatsko državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću, kao i da ćete svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu naše domovine Hrvatske - rekao je na kraju Brkinjač.

pu_varazdinska_prisega_05012022_2.jpg

pu_varazdinska_prisega_05012022_3.jpg

pu_varazdinska_prisega_05012022_5.jpg

pu_varazdinska_prisega_05012022_4.jpg

pu_varazdinska_prisega_05012022_1.jpg