U Varaždinu održan seminar Ministarstva vanjskih i europskih poslova Foto: Varaždinska županija

U Varaždinu održan seminar Ministarstva vanjskih i europskih poslova

I.D./Varaždinske vijesti | 20.10.2015. u 15:23h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska u suradnji s Litvom provodi projekt Twinning light "Potpora Ministarstva vanjskih i europskih poslova u izgradnji kapaciteta u svezi s članstvom u Europskoj uniji (EU)".

Tom je prilikom u Županijskoj palači u Varaždinu održan seminar za predstavnike regionalne/ lokalne samouprave kojeg je organizirao Centar izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a seminaru je prisustvovao veliki broj predstavnika lokalne vlasti.

Na seminaru je ujedno predstavljen i rad te značaj Odbora regija, savjetodavnog tijela EU-a koje predstavlja europske regionalne i lokalne vlasti. Naime, Odbor regija sastoji se od 350 članova, predstavnika spomenutih vlasti svih država članica EU-a. Hrvatska ima ukupno devet članova u Odboru regija, a dva člana dolaze iz Varaždinske županije. To su župan Predrag Štromar i načelnik općine Vidovec Bruno Hranić koji je i tom prilikom predstavio rad Odbora regija.

Važno je istaknuti kako su na seminaru sudjelovali gosti iz Ministarstva vanjskih poslova Litve. Predstavnik Darius Skusevičius predstavio je mogućnosti koje daju europski fondovi za lokalnu, regionalnu razinu te njen razvoj i poboljšanje kompetitivnosti. Također je predstavio i dobre projekte koje su u Litvi realizirani i financirani uz pomoć europskih fondova kako bi upoznao sudionike o važnosti provođenja i korištenja EU sredstava.

Robertas Bružilas, također iz Ministarstva vanjskih poslova Litve, upoznao je sudionike sa institucijama Europske unije i njihovim ulogama, a objasnio je i proces donošenja važnih zakona i akata u Europskoj uniji.

Sveukupni cilj projekta zapravo je osigurati učinkovitu prilagodbu hrvatskih institucija okruženju koje proizlazi iz članstva u EU-u te nastaviti rad i poboljšati stručne kvalifikacije svojih zaposlenika i povećati svoju vidljivost. Projekt provode Centar izvrsnosti, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Litve, Središnja agencija za upravljanje projektima Republike Litve i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje Republike Hrvatske.

Kako je istaknuto, jedan od najvećih izazova za nove države članice EU-a upravo je provedba reformi te prilagodba i jačanje javnih institucija kako bi one mogle usvojiti pravnu stečevinu EU-a. Kako bi se države što bolje mogle suočiti s ovim izazovima, EU je osmislio Twinning - instrument administrativne suradnje između javnih uprava država korisnica i institucija država članica EU-a, čiji je cilj pomoći u prijenosu znanja o primjeni i provedbi pravne stečevine Europske unije.

Projekt je prvenstveno usmjeren na one koji sudjeluju u osmišljavanju i provedbi politika EU-a u Hrvatskoj. Provedba projekta trajat će šest mjeseci, a ukupna je vrijednost 222.222 eura.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci