FOTO U Varaždinu obilježen 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice Foto: Krešimir Đurić; Varaždinska županija

FOTO U Varaždinu obilježen 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Varaždinske vijesti | 20.1.2018. u 13:02h | Objavljeno u Aktualno

I u Varaždinu, na Franjevačkom trgu, u subotu je obilježen 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Susret s građanima i informiranje o prevenciji i liječenju ove bolesti organizirala je Služba za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin, a pridružili su se Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i školska medicina te tradicionalno i Varaždinska županija. Posebna savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević istaknula je važnost edukacije ljudi o ovoj bolesti.

- Rak vrata maternice godišnje u Hrvatskoj uzme stotinjak života žena. Godišnje oboli 300-tinjak žena od invazivnog karcinoma, a preko 300 žena od lokaliziranog karcinoma vrata maternice. I zato su edukacija i prevencija ključne. Prevencija se provodi kroz cijepljenje učenica i učenika u osmom razredu te kroz stalne ginekološke preglede s PAPA testom. A ovakve akcije su onaj drugi dio, edukacija da osvijestimo posebno mlade ljude da se trebaju kontinuirano kontrolirati i cijepiti da svedemo bolest na minimum - naglasila je Martinčević.

U Varaždinskoj županiji, na Odjelu za ginekologiju Opće bolnice Varaždin, godišnje se dijagnosticira 10-15 novih slučajeva karcinoma, a 3-4 žene umru od bolesti.

- Karcinom vrata maternice je specifična vrsta raka jer obolijevaju žene mlađe životne dobi, između 40 i 55 godine života. To su žene koje su aktivne u obitelji i na poslu. Specifičan je i po tome što se zna uzrok – infekcija humanim papiloma virusom. Postoje dva efikasna oruđa u borbi protiv raka vrata maternice – cjepivo protiv HPV-a i ginekološki pregled s PAPA testom koji otkiva infekciju i njezinu posljedicu, karcinom - istaknula je pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Ivana Risek, dr. med.

U 2017. godini u Varaždinskoj županiji dijagnosticirano je 12 karcinoma, 2016. sedam, a 2015. devet. Program ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaća žene od 25. do 64. godine života, kojima su slani pozivi za preglede.

- Trenutno je program u reorganizaciji i pilot-projekt se provodi u Virovitičko-podravskoj županiji koji će pokazati koji je sustav organizacije najbolji da bi se postigao što bolji odaziv. Mi smo u 2016. godini bili u hrvatskom vrhu među županijama s odazivom žena na preglede u primarnoj ginekologiji preko 60 posto - kazala je Irena Stipešević Rakamarić, dr. med., voditeljica Djelatnosti javnog zdravstva i socijalne medicine Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Cijepljenje je u Hrvatskoj u 2018. godini besplatno za sve djevojčice i dječake u osmom razredu osnovnih škola. Cjepivo učinkovito štiti od tipova HPV-a koji su uzročnici karcinoma vrata maternice.

Podršku ovoj hvalevrijednoj akciji dali su i zamjenici župana Robert Vugrin i Tomislav Paljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat, te županijski vijećnici Vlasta Cindrić i Nenad Koščak.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci