U Varaždinu dogovor: "Nećemo ići s represivnim mjerama i zatvarati ugostiteljske objekte"

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.3.2020. u 11:41h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Dok su neki djelatnici uslužnih djelatnosti kao što je TTS Sport centar Varaždin obustavili svoj rad zbog situacije s korona virusom za ostale je danas u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina gradonačelnik Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar, načelnik gradskog stožera Civilne zaštite održao hitan sastanak.

Sastanak je održan s predstavnicima Udruženja hrvatskih obrtnika i Udruženja ugostiteljskih i turističkih djelatnika Varaždin. Tema sastanka bila je organizacija rada ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti u vrijeme provođenja mjera sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19.

O zaključcima i temama sastanka izvijestio je gradonačelnik Ivan Čehok. Predstavnici udruženja smatraju da Grad Varaždin treba u dogovoru s nacionalnim stožerom Civilne zaštite donositi odluke. Smatraju da uslužne djelatnosti poput primjerice frizera, pedikera i drugih koji popravljaju kućanske aparate mogu sebi tako organizirati poslove da ne dolazi do prevelikog kontakta između građana.

Što se tiče ugostiteljskih objekata smatraju također da osobito objekti s terasama mogu jednako tako organizirati uslugu bez prevelikih kontakata i to na otvorenom. Ugostitelji su zamolili Grad da ih se oslobodi plaćanja poreza na potrošnju kao jednu od mjeru koje bi im olakšale novonastalu situaciju.

Gradonačelnik Čehok i njegov zamjenik Avar prihvatili su prijedlog da zajedno s udruženjima prema Vladi Republike Hrvatske upute preporuku da se poreznim i drugim davanjima rastereti gospodarstvo i obrtništvo.

Zlatan Avar je naglasio da i dalje ostaju na snazi mjere i preporuke donesene u subotu prema kojima Grad Varaždin nije zabranio rad ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti.

- Ugostitelji su vrlo ozbiljno i odgovorno shvatili ovu situaciju i već su samoinicijativno počeli poduzimati mjere u cilju sprječavanja širenja zaraze. Mi za sada nećemo ići s represivnim mjerama i zatvarati ugostiteljske objekte. Oni koji imaju uvjete i oni koji žele raditi će ostati otvoreni, a oni koji procjene da im se takav rad ne isplati će zatvoriti. Većina ih već skraćeno radi, nema okupljanja većeg broja gostiju. Ukoliko nacionalni stožer Civilne zaštite odluči drugačije, postupit ćemo po tom nalogu – jasan je bio načelnik gradskog stožera Civilne zaštite, Zlatan Avar.