U Varaždinskoj županiji u prvoj fazi popisalo se 64.760 građana, kako izgleda popisivanje na terenu? Foto: Ilustracija/Matija Mihalina

U Varaždinskoj županiji u prvoj fazi popisalo se 64.760 građana, kako izgleda popisivanje na terenu?

VV | 29.9.2021. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom prve faze provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj, koja je trajala od 13. do 27. rujna uspješno se samopopisalo 40 posto ukupnog stanovništva Hrvatske, odnosno 1.637.000 građana. Najviše građana popisalo se u Zagrebu, čak 489.138, a najmanje u Ličko-senjskoj županiji - svaga 10.400 građana.

U Varaždinskoj županiji uspješno se samopopisalo 64.760 građana, u Međimurskoj županiji 40.988 građana, u Krapinsko-zagorskoj županiji 45.498, a u Koprivničko-križevačkoj 32.804 građana.

Od jučer, 28. rujna na terenu su popisivači čime je započela druga faza popisivanja. Na području Varaždinske županije u popisivanju sudjeluje ukupno 420 osoba, a od tog broja najviše je popisivača - 370. Jedan od njih je 22-godišnji Matija Mihalina iz Tužnog.

- Imam 189 kućanstava i mislim da će mi trebati oko tjedan dana - rekao je 22-godišnjak iz Tužnog za RTL.

Matija je među prvima krenuo na teren, s maskom na licu, Covid potvrdom, akreditacijom Državnog zavoda za statistiku, majicom i prijenosnim računalom s logom Popisa stanovništva, a radit će svaki dan od 9 do 20, a plan obilaska određuje sam.

- Popisivači počeli popisivati po kućama: Među onima koji su se samopopisali najviše Zagrepčana, a najmanje Ličana

Iz Državnog zavoda za statistiku upozoravaju da popisivači imaju prepoznatljive plave ili bijele maske, te majice s logotipom Državnog zavoda za statistiku, akreditacije, Covid potvrdu i prijenosna računala. Popisivači će obilaziti kućanstva u nekoliko navrata.

- Ako vas neće biti kod kuće ostavit će poruku da su bili i kontakt podatke kako biste dogovorili termin. Ako ste se samopopisali, šifru možete ostaviti na vratima ili ju dati susjedu, koji će ju predati popisivaču. Šifra se ne može zloupotrijebiti. Nama je ta šifra dokaz da se kućanstvo samostalno popisalo i ona nama služi kao kontrola sveobuhvata popisa jer svaki popisivač imat će između 200 do 250 kućanstava i on je dužan razdužiti sve dobivene adrese – istaknula je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Označeno u