U Varaždinskoj županiji šest novooboljelih koronavirusom, svi imaju blage simptome Foto: Krešimir Đurić

U Varaždinskoj županiji šest novooboljelih koronavirusom, svi imaju blage simptome

IHR/Varaždinske vijesti | 24.4.2020. u 12:16h | Objavljeno u Aktualno

- U posljednja 24 sata imamo zabilježena šest nova slučaja zaraze koronavirusom i dosadašnji broj oboljelih od koronavirusa u Varaždinskoj županiji popeo se na ukupno 45, a ozdravilo je ukupno 30 osoba. Na liječenju u bolnici nalaze se u 13 osoba, a dvije se liječe u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu. Statistički gledano, Varaždinskoj županiji se pribrojila jedna zaražena osoba tako da će na službenoj stranici Vlade danas biti četiri dodatne osobe koje u Varaždinskoj županiji imaju prijavljeno samo mjesto prebivališta - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Robert Vugrin na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako su novooboljele osobe bliski kontakti osoba koje su zadnjih dana oboljele. Mlađe su i srednje životne dobi koje su imale ili vrlo blage simptome ili nisu imali nikakve simptome koji bi upućivale na zarazu koronavirusom.

- To samo potvrđuje ono što smo već znali, ali i dodatno upozorava na važnost primjene svih epidemioloških mjera u bilo kojoj situaciji. Naime, kod osoba oboljelih koronavirusom u posljednjih pet dana epidemiološkom obradom dosad je mapirano 46 kontakata i svima je određena mjera samoizolacije. No, epidemiološka obrada još uvijek traje tako da je moguće da će se taj broj tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana povećavati. Što se tiče testiranja, samo u posljednja 24 sata testirali smo 40 osoba, u posljednja četiri dana skoro 200 osoba, a ukupna brojka testiranih je 1100 osoba. Iako i dalje imamo veliki broj osoba u samoizolaciji, imamo i kršenja te mjere, ali i kretanja bez propusnice. Sve to nas ne zabrinjava koliko činjenica da se na terenu primjećuje poprilična razina opuštanja kod primjene još uvijek važećih mjera i primjene odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Mi ćemo ovdje isto naglasiti ono što čujemo s nacionalne razine, a to je da način života nakon popuštanja mjera sigurno neće biti identičan onome prije nego što su se ograničenja uvodila. Moram napomenuti da niti županijski stožer, a niti lokalni stožeri, niti službenici policijske uprave niti operativne snage civilne zaštite ne mogu sami voditi borbu protiv širenja zaraze ako nema suradnje građana tako da se pridržavaju mjera nepotrebnog okupljanja, nepotrebnog kretanja, socijalne distance i visokih higijenskih standarda - upozorio je Vugrin.

Nakon što je Varaždinskom županijom ovog tjedna omogućeno kretanje bez propusnica, Vlada je najavila nekoliko faza popuštanja mjera.

- Tako će već od ponedjeljka, 27. travnja biti omogućen rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, kao i nastavak rada svim poslovnim subjektima uslužnih djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Vezano uz to očekujemo da ćemo tijekom dana dobiti i nove odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite i detaljnije upute - rekao je Vugrin.

Uz sve to bit će vezane i horizontalne mjere koje će, vjerojatno još danas, biti proslijeđene od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koje će biti potrebno uvesti u praksi i kontinuirano provoditi.

- Postoji volja i želja za popuštanjem mjera, ali stupanjem istih na snagu jasno je da se povećava razina rizika i odgovornosti. Zato apeliramo nemojmo se nepotrebno grupirati i zadržavati, držimo se socijalne distance i izbjegavajmo bliske kontakte. Tako ćemo pridonijeti tome da obuzdamo širenje koronavirusa na našem području - poručio je Vugrin.

Označeno u